НОВИНИ

Случва ли се промяна в съдебната система - коментар на Емануил Йорданов и Красимир Мазгалов

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 21.06.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

"Не се случва промяна, а замяна на една личност в ръководството на прокуратурата с друга, която е не по-малко компрометирана от предишната", коментира в "Денят започва" Красимир Мазгалов, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите.

Той поясни, че е твърде вероятно утре с доста голямо мнозинство, ако се прегласува решението за назначаването на Сарафов, да се вземе същото решение и той отново да бъде назначен, но от Пленума на ВСС.

"Сегашният Висш съдебен съвет е морално делегитимиран да избере нов главен прокурор. До момента избирането на представителите на политическите партии във ВСС е ставало по неясни критерии, начин и процедура, това трябва да бъде променено. Трябва да бъдат предлагани от други лица, а не само от политическите партии", подчерта Красимир Мазгалов.

Според адвоката и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов основните действащи лица в момента са стигнали до постовете си благодарение на политиката, а не на базата на професионални постижения.

"Може ли да се каже за някакъв колосален успех на Гешев. Има недопустима политическа намеса в работата на съдебната власт със съгласието и активното участие на множество магистрати. Гешев и Сарафов са идентични образи. Разликата е, че вторият няма каскет. Гешев ще бъде забравен в съвсем близко време", заяви Емануил Йорданов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Какви са най-честите измами в интернет?
"Питай експерта": Какви са най-честите измами в интернет?
Салпаров: Не очаквам някой да е вярвал, че ще направим чудеса и ще бием
Салпаров: Не очаквам някой да е вярвал, че ще направим чудеса и ще бием