НОВИНИ

Служебният кабинет внесе в НС Бюджет 2023 - какви са параметрите му

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:13, 28.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството внесе в Народното събрание държавния бюджет, бюджета на Здравната каса и бюджета на държавното обществено осигуряване. Те бяха приети по-рано през деня на извънредно заседание на Министерския съвет.

В проектобюджета на служебното правителство приходите сериозно изостават спрямо разходите. Планираната разлика между тях е рекордно висока - 12 млрд. лева с отрицателен знак или 6,4% дефицит.

Единственият шанс за намаляване на дефицита според финансовото министерство без орязване на социалните разходи е вдигане на част от данъците.

"Важно е да се знае, че превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнеса. Оттук насетне действията за финансовия план за годината ще говорят за истинските намерения", заяви Гълъб Донев.

Данните на Министерството на финансите показват, че основна причина за големия дефицит са взетите от Народното събрание решения през последната година. Именно затова се налага и взимането на още 13,7 млрд. лева дълг.

"Тук не става дума за прехвърляне на отговорността, след като нашите предложения за приходни мерки не бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащото законодателство", допълни Гълъб Донев.

Изчисленията в бюджетите са направени при очакван растеж на икономиката от 1,8% през тази година и средногодишна инфлация от 8,7 на сто. Предстои бюджетът да бъде разгледан и гласуван в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист се окичи с бронзовите медали в женското баскетболно първенство
Рилски спортист се окичи с бронзовите медали в женското баскетболно първенство
Партиите за бюджета: Ще върнат ли депутатите план-сметката на кабинета?
Партиите за бюджета: Ще върнат ли депутатите план-сметката на кабинета?