НОВИНИ

Партиите за бюджета: Ще върнат ли депутатите план-сметката на кабинета?

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 28.04.2023
Чете се за: 06:15 мин.
Политика
Слушай новината

Реакцията на депутатите за план-сметката на държавата днес след окончателното му приемане в Министерския съвет: ако досега депутатите от първите две политически сили се обединяваха около очакването за преформатиране на бюджета от служебния кабинет, днес в парламента прелетяха словесни нападки дали това е нужно и кой е виновен за финансовото положение в страната.

От ГЕРБ-СДС обвиниха за ситуацията действията на Асен Василев като финансов министър, а от ПП - ДБ повториха позицията си, че в бюджета има допуснати грешки и при преизчислявания могат да се коригират показателите.

От ГЕРБ се възмутиха защо от ПП-ДБ искат служебния кабинет да направи нова план-сметка на държавата. Според Бойко Борисов, това е бягане от отговорност.

"Вчера в Министерството на финансите разбрахме всъщност колко е тежко финансовото състояние на държавата и опитите да се върне бюджетът на служебното правителство считам, че не е правилно, а е дори подло, освен това и безотговорно. И тогава президентът с пълно право може да ни нарече всички с имена от шарлатани до безотговорници - каквото иска да каже, все ще е правилно", каза Борисов.

Борисов: Редно е да се направи експертно правителство, а Петков и Василев да се дръпнат

От ПП и ДБ обясниха защо не желаят да обсъждат бюджета на служебния кабинет и искат финансовото министерство за изготви нов с дефицит от 3 на сто.

"Разглеждаме всички възможности затова да коригираме бутафорния бюджет на МС, който беше днес приет и имат срок до края на деня да внесат в НС. Както знаете те ще предложат бюджет с над 6% дефицит, което е абсолютно нереалистичен и е абсолютно доказателство защо служебният кабинет не трябва да управлява повече. Те реално не могат да се справят с изготвянето на един бюджет, камо ли с управлението на една държава", каза Венков Сабрутев от ПП-ДБ.

Той се аргументира защо е неприемлива план-сметката на служебния кабинет: "В него са заложени изключително раздути разходи от типа на 46%, повече пари за издръжка на министерствата при само 8% инфлация. Заложени са над 2 млрд. лв. разходи по ПВУ. В същото време нито 1 лв. приход. Прави впечатление раздутата капиталова програма. За капиталови разходи са предвидени над 10 млрд. при положение, че миналата година разходите са били 5 млрд. И тук ключово е да се видят всички проекти, които са заложени дали реално могат да бъдат изпълнени".

Според Борисов обаче вината за финансовото състояние на държавата носят всички партии.

"Това е опит Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. Затова ние също имаме вина. Ние също сме дигнали ръка и сме гласували за много от глупостите, направени в предишните парламенти. Това го е направило и БСП, и ДПС, и ИТН, и "Възраждане".

Според "Възраждане" няма как да бъде върнат и преработен проектобюджетът на служебното правителство.

"Абсурд. Няма как да стане това. Най-големият проблем на този бюджет е огромният дефицит и дълг, който е заложен там, а той все пак можеше да бъде и по-голям като първоначалната бюджетна прогноза за следващите три години Министерство на финансите беше за 15 милиарда. Така че 12 млрд. на фона на 15-те не звучи чак толкова зле, но сумата е огромна", каза Костадин Костадинов, председател на Възраждане.

От Левицата призоваха бюджетът да е ориентиран към хората, а лидерът на БСП Корнелия Нинова описа два изхода за излизане от патовата ситуация с изготвения от служебния кабинет проектобюджет.

"Или го приемаме на първо четене въпреки съпротивата си и между първо и второ търсим начин да го коригираме, така както разбираме политиката. Ние например държим на социалната политика заради тези 30% под прага на бедност. Вторият вариант, който чуват от ПП от вчера, че този бюджет ще бъде отхвърлен на първо четене. Огромна игра и задкулисие тече в момента. Едните си играят на мнозинство и преговарят за нов бюджет. МС днес ни внася техния бюджет. Парламентът е в патова ситуация", каза ", каза Нинова.

Според ИТН първо трябва да се състави правителство, а след това да се работи по бюджета.

"Защото каквото и да се разглежда в НС, ако няма работещ парламент и стабилно правителство влизаме в популистки предложения по отношение на бюджета. Нещо, което беше грешка и в 45-ото НС, и 46-ото НС в момента финансовата ситуация в държавата е такава заради популистки решения. Така че се надяваме да има ясна и стабилна политическа ситуации и веднага след това бюджет", каза Станислав Балабанов.

От ДПС се въздържаха от коментар преди да видят всички разчети на служебния кабинет, след като бюджетът пристигне в парламента.

Според Румен Радев внесеният от правителството бюджет отразява реалната обстановка

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет внесе в НС Бюджет 2023 - какви са параметрите му
Служебният кабинет внесе в НС Бюджет 2023 - какви са параметрите му
Льоклер поднесе изненада и спечели квалификацията за Гран при на Азербайджан
Льоклер поднесе изненада и спечели квалификацията за Гран при на Азербайджан