НОВИНИ

Премиерът на Косово пред БНТ: Споразумението със Сърбия трябва да се приложи бързо и в цялост

Александър Марков
от Александър Марков
15:07, 28.04.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Споразумението между Косово и Сърбия, постигнато през март с посредничеството на ЕС, трябва да бъде изпълнявано в цялост и да бъде приложено бързо. Това заяви в специално интервю за БНТ министър-председателят на Косово Албин Курти.

Споразумението предвижда, измежду всички клаузи, създаване на Общност на сръбските общини, а Белград да не пречи на опитите на Прищина да членува в международни организации.

По думите на Албин Курти, споразумението е де факто признаване на Република Косово като независима държава от страна на Сърбия. Той заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич вече е посочил, че Белград ще изпълнява клаузите в договореността с ограничения и че ЕС трябва да се намеси.

Премиерът на Косово не отговори директно кога ще бъде създадена Общността на сръбските общини в Косово, но посочи, че трябва да се предотврати “босненизацията” на страната чрез опитите да се създаде Република Сръпска, която би подкопала държавността на страната му отвътре.

“И за жалост, това се опитва да направи официален Белград. Така че - "да" на правото на сърбите, но "не" на Република Сръпска, "не" на териториализацията на правата. Ние всички трябва да сме граждани на републиката, въпреки нашата етническа принадлежност, пол, възраст. Признавам и ценя всички различни идентичности и ценности в Косово, защото това разнообразие е богатство. Но това не може да се използва, за да се подкопае държавата отвътре със сателитни автономни региони, които, за съжаление, Белград практикува, както Москва прави в своето съседство”, каза още той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халфът на Реал Мадрид Лука Модрич е под въпрос за финала за Купата на краля срещу Осасуна
Халфът на Реал Мадрид Лука Модрич е под въпрос за финала за Купата на краля срещу Осасуна
Футболното съперничество между Ботев и Левски датира от повече от 88 години
Футболното съперничество между Ботев и Левски датира от повече от 88 години