НОВИНИ

Преди първия мандат - обсъждани ли са имена на министри?

Николай Минков
от Николай Минков
12:05, 28.04.2023
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Знаков ден за преговорите между първите две политически сили и възможността за съставяне на редовен кабинет. В медиите се появиха имена за проектокабинета на ПП-ДБ, не закъсняха и коментарите.

Изтеклите в публичното пространство знакови имена от ПП-ДБ като част от бъдещ кабинет са напът да взривят крехкия диалог с ГЕРБ-СДС. Това, което се появи е, че за премиер се подготвя акад. Николай Денков, вицепремиер Кирил Петков, министър на финансите Асен Василев, министър на вътрешните работи ген. Атанас Атанасов. Засега обаче, коментарите са лаконични.

Кирил Петков: До вторник няма да коментираме никакви имена за кабинет

От своя страна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не се интересува от имена, а по-скоро от управленската програма на държавата.

"Аз никога не коментирам слухове или писания, или информации от медиите. Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена да ги чекират. Пред нас това нещо не е представяно... Правилното е, защото мисля, че и колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах от първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил Петков, и Асен Василев трябва да се дръпнат назад, да се направи действително един програмен, експертен, на базата на програмата, на базата на отговорността кабинет и той да управлява четири години", каза Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Борисов: Редно е да се направи експертно правителство, а Петков и Василев да се дръпнат

"Разбира се, че обсъждаме в коалицията и законодателната програма, и управленската програма. Имената, за които виждам въпроса в очите ви, са изцяло слухове и съответно няма да ги коментирам изобщо. Имена коалиционно все още не сме обсъждали, благодаря", заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Даниел Лорер за тиражирания състав на кабинет: Не коментирам слухове

"Дори и името на акад. Денков, който води преговорите, има значение в какъв контекст ще бъде използвано. Акад. Денков може да бъде министър-председател на едно правителство, в което "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ имат равнопоставено участие като министри, като представителство на експерти, могат да застъпват политиките, за които сме се договорили и тогава неговото име има едно значение. Различно е значението на акад. Денков, не в персонално качество не ме разбирайте грешно, ако бъде представен за министър-председател и бъде предложен като такъв от правителство на малцинството", заяви Росица Кирова - заместник-председател на НС, ГЕРБ-СДС.

Росица Кирова, ГЕРБ: Ако няма управление с ПП-ДБ, няма да има ротационно председателство на НС

По другата важна тема за държавата - бюджетът за тази година, от ГЕРБ се възмутиха защо от ПП-ДБ искат служебния кабинет да направи нова план-сметка на държавата. Според Бойко Борисов, това е бягане от отговорност. Втората по големина политическа формация пък държи да има нов бюджет, за да не се допусне възможност за популизъм на базата на старата макрорамка, ако тя влезе за обсъждане в пленарната зала. От БСП казаха, че за тях няма никакво значение дали ще се гледа сегашния бюджет на служебния кабинет или ще се прави нов. Важното е в бъдещата план-сметка да фигурират социалните разходи.

"Вчера в Министерството на финансите разбрахме всъщност колко е тежко финансовото състояние на държавата и опитите да се върне бюджета на служебното правителство считам, че не е правилно, а е дори подло, освен това и безотговорно. И тогава президентът с пълно право може да ни нарече всички с имена от шарлатани до безотговорници - каквото иска да каже, все ще е правилно. Това е опит Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. Затова ние също имаме вина. Ние също сме вдигнали ръка и сме гласували за много от глупостите, направени в предишните парламенти. Това го е направило и БСП, и ДПС, и ИТН, и "Възраждане", заяви Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

"Най-големият проблем на този бюджет е огромния дефицит и дълг, който е заложен там, а той все пак можеше да бъде и по-голям като първоначалната бюджетна прогноза за следващите три години на министерството на финансите беше за 15 милиарда. 15 милиарда на фона на 12 не звучи чак толкова зле, но сумата е огромна. Има и друго основание, защото последните 6 години държавата е залагала дефицит, който в последствие е бил много по-малък", заяви Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане".

"Този бюджет ще влезе в парламента още днес сигурно. Имаме два изхода - или го приемаме на първо четене и между първо и второ търсим начин да го коригираме, така както разбираме политиката. Ние държим на социалната политика заради тези 30% под прага на бедност", заяви Корнелия Нинова - лидер на БСП.

Снимки: Десислава Кулелиева (БНТ) и БТА

"Аз чух, че финансовото министерство е приготвило два варианта на бюджет, като един с 3 процента и един с над 6 процента. Моля попитайте Росица Велкова имало ли е подготвен вариант с 3 процента и защо внасят другия. Според мен, доказахме какво се случва с този бюджет, който само плаши българските граждани, но ако бъде внесен този с над 6 процента ще бъде използван от различни плаващи мнозинства, за да бъдат прокарани политики, които не са в интерес на българските граждани", заяви Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данте Екзъм със скъсано сухожилие след боя в Мадрид (видео)
Данте Екзъм със скъсано сухожилие след боя в Мадрид (видео)
С размяна на реплики и нови скандали: Депутатите приеха правилника на НС
С размяна на реплики и нови скандали: Депутатите приеха правилника на НС