НОВИНИ

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи приоритетите и екипа си

bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 09.08.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Политика
Слушай новината

Пет основни приоритета в мандата му като служебен министър на правосъдието открои Крум Зарков на брифинг днес, съобщиха от Министерството на правосъдието.

"Приоритетите ми са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото имат важни практически последици", каза министърът.

Първият приоритет са законите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Въпреки че в момента няма работещ парламент, България се е ангажирала по Плана много от тези закони да бъдат приети до края на годината. Трябва да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на Плана – тези закони са абсолютно условие за получаването на второто плащане по Плана от над 700 милиона евро и не можем да си позволим никакво забавяне", подчерта министърът.

Вторият приоритет е свързан с осигуряването на подходящи условия за ефективната работа на европейските делегирани прокурори у нас. На трето място е реализирането на проекта за нов затвор, по който можем да се възползваме от средствата, предоставени по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Четвърти приоритет е създаването на Съвет за криминологически изследвания към Министерството, а на пето място е темата „Шенген“.

В екипа на Крум Зарков влизат: Мария Павлова - следовател, бивш служебен министър и зам.-министър на правосъдието; Юлия Ковачева, административен съдия, която е била в екипа на министър Надежда Йорданова; Емил Дечев, наказателен съдия, също част от екипа на министър Йорданова.

Началник на кабинета на министъра е доц. Мирослава Манолова.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извадиха двамата затрупани от свлачището край Албена, няма опасност за живота им
Извадиха двамата затрупани от свлачището край Албена, няма опасност за живота им
Филип Лам ще бойкотира Световното първенство по футбол в Катар
Филип Лам ще бойкотира Световното първенство по футбол в Катар