НОВИНИ

Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани

bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 09.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"В момента на борда на кораба "Рожен" има 18 души", заяви на пресконференция изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" кап. Александър Калчев.

"На кораба заварихме нормална ситуация, хората бяха спокойни, нямаше екстремни ситуации и всичко беше под контрол. Там, където бяхме ние, военни действия не са се водили", допълни капитанът на кораба "Рожен" Кирил Карапанов.

След 5 месеца и 20 дни успяхме да изведем кораба си от пристанище "Черноморск", което стана с много усилия на МВнР и на президентството. Още в самото начало на конфликта президентът Радев инициира при разговор с турския си колега Реджеп Ердоган и успя да повдигне проблема с блокираните кораби в украинските пристанища и да се обърне внимание на много високо ниво, в т.ч. ООН, поясни капитан Александър Калчев.

По думите му капитан Карапанов е извел на практика кораба от пристанище "Черноморск". Той се е качил на борда на 29 април, което реално потвърждава, че български моряци блокирани в пристанището не е имало.

"Ситуацията не трябва да се отъждествява с тази, която беше при колегите ни на пристанище Мариупол, където имаше реални военни действия", каза кап. Калчев.

Петимата български моряци, сред които и капитанът на кораба "Рожен", се прибраха в България. Вчера рано сутринта те пристигнаха във Варна.

След месеци на пристанището в Черноморск - корабът "Рожен" отплава към Великобритания

На 5 август плавателният съд беше един от трите кораба, натоварени със зърно, които отплаваха от Украйна.

Реално, по време на престоя им в Черноморск, не е имало риск, тъй като там военни действия не се водеха. Екипажът на кораба получаваше редовно доставки на храна и вода, а през април част от моряците бяха сменени.

След 6 месеца, на 5 август от Черноморск, корабът "Рожен" отплава към Босфора. В Истанбул част от екипажа беше подменен, също и допълнен. На турския бряг слязоха петимата моряци, които вече се прибраха във Варна. Докато "Рожен" беше в Истанбул, екипажът му беше допълнен до 17 души.

Българските моряци от кораба "Рожен" се прибраха у дома

Корабът премина през Босфора и се отправи към Великобритания, която е крайната точка за доставката на товара му.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Лам ще бойкотира Световното първенство по футбол в Катар
Филип Лам ще бойкотира Световното първенство по футбол в Катар
Акробатиката с нова мъжка двойка – събраха се двама шампиони
Акробатиката с нова мъжка двойка – събраха се двама шампиони