НОВИНИ

Пилотен проект: Фотоволтаици за румънските пастири

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:45, 09.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Балкани
Слушай новината

В Румъния пастирите по планинските била вече са една крачка по-близо до цивилизацията, но същевременно без да се отдалечават изобщо от природата. Те се радват на екологичен източник на енергия.

Гледка, изпълваща сърцето. Да живееш тук изглежда като мечта. Но реалността е малко по-различна. Дори малките неща тук не са даденост, както за градските хора. На въпроса някога надявали ли сте да имате електричество тук, пастирката Анисоара отговаря искрено: "Не, никога."

Тя идва в тези кошари всяко лято от 12 години, но едва сега ще замени свещите с електрическа крушка. На покрива са монтирани фотоволтаични панели, които ще осигуряват ток.

"Сега е много по-добре! Можем да си донесем телевизор, да се заредим мобилните телефони. Вечер ни трябва осветление, наоколо има диви животни и е важно кошарата да е осветена", казва един от пастирите.

Вдъхновението за подобно дело е на млади хора.

"Това тук в планината Капатани, е само пилотен проект. Искаме да докажем, че традициите могат да се почитат и продължават, старото да се съчетава с новото, в случая чиста енергия", казва Думитру Чисалита, автор на идеята за проекта.

Екипът е посетил всички кошари в района. Средствата за панелите са събрани от дарения.

"Имаме интерес да развием тези кошари и от гледна точка на привличане на туристи. Да създадем и пространства за производство на традиционни продукти", споделя Ахим Балута, кмет на Вайдеени.

Екипът възнамерява да направи същото във всички части на Румъния. Така подобряват битието на пастирите и създават нови възможности за развитие на тези доскоро откъснати от света места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по кикбокс тренират със световни шампиони от Украйна и Израел
Националите по кикбокс тренират със световни шампиони от Украйна и Израел
Алексис Санчес напусна Интер
Алексис Санчес напусна Интер