НОВИНИ

Служебният премиер Стефан Янев се срещна с португалския външен министър и с еврокомисар Вархеи

служебният премиер стефан янев срещна португалския външен министър еврокомисар вархеи
bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 21.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Министър–председателят Стефан Янев проведе среща с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Сантуш Силва и еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Основна тема на срещата бе европейската перспектива на страните от Западните Балкани в контекста на процеса по разширяване на Европейския съюз. Фокус на дискусията бяха предизвикателствата пред присъединяването на Република Северна Македония и възможностите за подобряване на диалога с Република България.

С оглед на европейското председателство на Португалия, от страна на гостите беше изразена готовност за посредничество при преговорите по спорните въпроси между двете държави. Министър-председателят Стефан Янев потвърди българската позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония, като обърна внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия. Янев подчерта необходимостта спорните въпроси да бъдат решени, тъй като темата е изключително чувствителна и националнозначима.

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев от своя страна заяви, че има воля за преодоляване на различията, но този подход следва да бъде реципрочен, като акцентира върху ключовото значение на реалните практически стъпки в двустранните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши тактическото учение "Черно море 2021"
Завърши тактическото учение "Черно море 2021"
Вижте верните отговори от втората матура
Вижте верните отговори от втората матура