НОВИНИ

Служители на агенциите по рибарство и борба с градушките на протест за достойно заплащане

Снимка: Мариела Хубинова
bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 01.09.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Работещите в две изпълнителни агенция - по рибарство и аквакултури и "Борба с градушките" блокираха пътя между Пловдив и Хасково край село Поповица с искане за 15% увеличение на заплатите.

Хората протестират заради ниските си възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата. Чувстват се излъгани, защото не са гласувани обещаните им увеличения.

"Защо останаха без увеличение - това трябва де попитате тези, които гласуваха бюджета в Народното събрание. Това са работещите в двете агенции на Министерството на земеделието и храните с най-ниски работни заплати. Те изпълняват държавна задача и обслужват националната и европейската политика по селско стопанство. На практика работят за 1000 лв., които като се приспаднат удръжките, стават 760 лв.", обясни Валентина Васильонова – председател на синдикатите от земеделието от КНСБ.

Повечето от хората са принудени да работят допълнително на едно или две места, за да се справят със своите разходи и непрекъснато увеличаващата се инфлация.

Служителите на двете агенции ще продължат с протестите си, а ако не бъдат чути, ще организират още затваряния на пътища, може да стигнат и до ефективни стачни действия.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите се върнаха на работа
Депутатите се върнаха на работа
Обновяването на зала "Св. София" - пред БНТ говори архитектът Владислав Николов (СНИМКИ)
Обновяването на зала "Св. София" - пред БНТ говори архитектът Владислав Николов (СНИМКИ)