НОВИНИ

Собствениците на фитнес зали искат 9% ДДС и еднократна помощ от държавата

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:07, 18.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Бизнес

От днес вече може да се ходи и на фитнес.

С отварянето на залите трябва да се изпълняват изискванията на здравния министър за отстояние и дезинфекция.

В първия ден след двумесечно прекъсване на работа от бранша настояват за еднократна помощ от държавата и 9 % ДДС върху дейността им.

Дезинфектант с подкана да се използва още на вратата, задължителна дезинфекция на всеки 4 часа на уредите, миене на залата и препарати за почистване на всеки ъгъл в залата, това са част от мерките, които трябва да се спазват, за да работи фитнеса.

В заповедта на здравния министър, с която беше разрешено отварянето на спортните и фитнес зали основното изискване е в груповите занимания да участват не повече от 10 души и на всеки 1 човек да бъде осигурена площ от 4 квадратни метра.

Фитнес уредите, които са на близко разстояние един до друг, ще могат да се ползват през един, а за това предупреждават лепенки. Същото е и с ползването на шкафчетата в съблекалнята.

Петър Ангелов, председател на Българска асоциация за здраве и фитнес: Първо най-важно е клиентите да спазват социалната дистанция от метър и половина, когато един уред е зает и искаш да ползваш съседния, ще изчакаш малко, както винаги се е случвало и ще се спазва. Друго нещо е на входовете имаме брояч, знаем квадратурата колко е, ако достигнем бройката, ще спрем да идват.

Според Асоциация здраве и фитнес липсата на какъвто и да възможност да работят по алтернативен начин ги е довела до големи загуби и нулев приход, а наемите и сметките не спират. Затова искат държавна помощ в размер на средномесечен приход деклариран 2018.

Петър Ангелов, председател на Българска асоциация за здраве и фитнес: Искаме постоянно намаляване на ДДС от 20 на 9% и това го искаме не като антикризисна мярка, а смятаме, че нашата индустрия предоставя здраве и работи за това, че когато хората са здрави, те не натоварват болничната система.

От бранша твърдят, че тези им искания са дадени на спортния министър още преди пандемията и нямат връзка с нея. Очакват предложенията им да бъдат разгледани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капанският ансамбъл в Разград излиза на безсрочен протест срещу новия си директор
Капанският ансамбъл в Разград излиза на безсрочен протест срещу новия си директор
Ефрейтори спасиха мъж, изпаднал в безсъзнание близо до полигон Анево
Ефрейтори спасиха мъж, изпаднал в безсъзнание близо до полигон Анево