НОВИНИ

Собственикът на имот в Созопол: Крепостната стена е абсолютно фалшива, незаконна, бутафорна, измислена!

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 08.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Една забележителност от Созопол - Южната крепостна стена, може да бъде частично съборена. Решението е на Районен съд-Бургас. Делото е заведено от местен жител, според когото част от стената влиза в имота му. От Община Созопол са категорични, че няма да обжалват решението на съда. Екипът на БНТ се срещна със собственика.

Иван Манолов, собственик: Тази стена е абсолютно фалшива, незаконна, бутафорна, измислена!

Собственикът на имота показва как е изглеждал преди години. Къщата е построена през XVIII век и е обявена за паметник на културата. Впоследствие е рухнала. Новата стена е изградена през 2008 г. с европейски средства от предишния кмет на Созопол - Панайот Рейзи.

"Ето, какво е представлява тази стена, където е нямало никога в историята на Созопол, където съм аз роден. Една вечер идвам тук на проверка в заведението, на Бъдни вечер 2008 г. Какво правите тук в двора ми? Ами, казаха ни да зидаме стена. Без план, без нищо. Планът излиза след 2 години - 2011 г.", казва Иван Манолов.

В продължение на години собственикът подава жалби до различните институции. Резултат има през 2013 г., когато излиза решението на Районния съд в Бургас за събаряне на част от стената.

Проектът за събарянето на част от зида с големина от 6 квадрата и половина вече месеци чака одобрение. Причината е, че тя е разположена в резервата Старинен Созопол.

Според директора на Археологическия музей в Созопол стената е обявена като паметник от местно значение. По думите му по нея има линия, която показва откъде е надграждането й през 2008 г.

"По силуета на крепостния зид са очертани с фуги разликата между оригинала и надстроечния зид. Начинът, по който е извършена реставрацията, не дава категорични основания, тъй като има новоизградено външно лице, да се определят точно параметрите на запазения оригинал", казва Димитър Недев, директор на Археологически музей - Созопол.

Освен това тази част от новоизградената стена не е напълно автентична.

Ще бъде ли обаче наистина съборена тази част от Южната крепостна стена на Созопол, която влиза в частен имот, предстои да разберем в следващите две седмици, тъй като решението на Районния съд в Бургас може да бъде обжалвано.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Деня на жената: Кристалина Георгиева разговаря с финансовия министър на САЩ
За Деня на жената: Кристалина Георгиева разговаря с финансовия министър на САЩ
Един Терзич: Ще се покажем в целия си блясък
Един Терзич: Ще се покажем в целия си блясък