НОВИНИ

"София Филм Фест" с двойно издание за 25-ия си рожден ден

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:24, 04.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Култура
Слушай новината

"София Филм Фест" се готви за среща с публиката и в киносалоните за 25-ото си издание. След като миналата година програмата на най-големия български кинофестивал беше изместен предимно онлайн, сега планират прожекции със специални гости, но при спазване на всички противоепидемични мерки.

Заради Ковид ситуацията фестивалът ще има две части - в киносалоните и онлайн. Акцент в първата част ще бъдат конкурсните програми, новите български филми, фестивални фаворити и юбилейни рубрики.

"Хората имат нужда от кино, от празник и ние ще направим всичко възможно да осигурим този празник", каза директорът на "София Филм Фест" Стефан Китанов.

На 11 март, на церемонията за откриването, изключителният музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов ще получи наградата на София за принос към изкуството.

Български филм ще открие фестивала - "Февруари" на Камен Калев, който заслужи световно признание и беше избран в програмата на Кан. Ще бъдат представени над 170 филма и юбилейни изненади.

"Запазваме възможността да направим специално издание, което ще обявим по-нататък. В период, когато надяваме се ваксинацията ще е минала в масова фаза и хората ще могат да се чувстват по-свободни и по-малко да се страхуват", каза директорът на "София Филм Фест" Стефан Китанов.

В големия конкурс вече са потвърдени заглавия като швейцарския "Шпагат" и "Шоуто на Джемил" от Турция.

"Петя на моята Петя" на Александър Косев и "Уроци по немски" на Павел Веснаков ще представят българското кино в конкурса.

Интересна се очертава и балканската програма, с превес на копродукциите.

Съвсем скоро ще разберем и другите акценти в 25-ия София Филм фест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много по-топло от обичайното време и днес
Много по-топло от обичайното време и днес
Тръмп е призован да даде показания в Сената
Тръмп е призован да даде показания в Сената