НОВИНИ

Мъж пропадна в дупка на тротоар в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
20:44, 04.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Тротоар пропадна до Централната жп гара в Русе. А отворилата се дупка била достатъчно голяма, за да може в нея да пропадне мъж, който се опитвал да я обезопаси. Въпреки, че е получил наранявания на крайниците, засега се е отказал да съди общината, защото смята, че процедурата ще е тромава.

Мястото продължава да е обезопасено единствено с една червено-бяла лента. Но хората, които живеят наблизо, са притеснени, защото това не е единственото пропадане в района. Намиращият се наблизо блок Русия вече е наклонен с близо метър заради нестабилната льосова почва. Сходно е състоянието и на Централната жп гара, към която води вечно течащ подлез.

За да не се стигне до инцидент, Васил Симеонов решил да обезопаси с подръчни материали ямата пред блока, в който живее. Докато работел, тротоарът рухнал под краката му.

"При стъпване на здрав тротоар, пропаднах до колената, наложи се да ползвам услугите на Спешната медицинска помощ. Имах, за щастие, само кръвонасядане, кръвоизлив под коляното", разказа той.

След инцидента районът продължава да е обезопасен само от потърпевшия Васил Симеонов, въпреки че от общината са извършили проверка. Заключението на експертната комисия е, че е рухнала цялата стена на шахтата тип "английски двор".

"Външната стена на този английски двор установихме, че не е от стоманобетон, а само от бетон. Няма армировка. Начинът на изпълнение с течение на годините е позволявал да влизат атмосферни води, което е довело до разрушение на тази стена, от което е пропаднала основата на тротоара", обясни зам.-кметът по устройство на територията на община Русе Магдалина Илиева.

Пострадалият Васил Симеонов обаче смята, че проблемът идва от некачествен ремонт на тротоара.

"Този тротоар е на вълни, на юфка. И в един момент натежаването от тези води, които са се стичали, предизвикват катурване на подпорната стена. Лошо изпълнен ремонт на тротоара", обобщи пострадалият.

Районът около Централната жп-гара обаче има дълга история с подобни проблеми, защото е върху нестабилна, льосова почва. За пропадането общината е изпратила на етажната собственост указания със срокове за възстановяване на стената на английския двор, както и на тротоара.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова с номинация и от Гилдията на киноактьорите
Мария Бакалова с номинация и от Гилдията на киноактьорите
Връщането на домашната ракия в Братислава предизвика тържество в местно село
Връщането на домашната ракия в Братислава предизвика тържество в местно село