НОВИНИ

Нов учебен център по молекулярна генетика в СУ

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:37, 04.02.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Образование
Слушай новината

Софийският университет има нов учебен център по молекулярна генетика с последно поколение апаратура. Там ще се прави връзка с европейските и световни изследователски институции, ще се разработват и научни проекти. Центърът е създаден с едно от най-големите частни дарения, които университета е получавал.

Досега студентите тук са учили както е ПСР технология само на теория. И за първи път ще могат да видят, дори сами да изследват вирусния или човешкия геном с технологиите, с които работи целия свят.

"Нямате идея как им светнаха очите. Ми то буквално ще цитирам едно момиче, ами то аз съм готов да работя тук по 12-13 часа на ден", каза ръководителят на катедра "Генетика", БФ доц. Светослав Димов.

Новата лаборатория със сигурност ще им помогне да развихрят научната си фантазия - силен мотив да продължат откривателствата в науката и за напред.

"И аз лично се надявам, че младите хора няма да завършат оттегчени, защото са ги приели да кажем в този факултет, след което са видели, че нямат кой знае каква финансова реализация и няма да ги видя като продавач консултант в МОЛ-а", каза доц. Светослав Димов

Тук вече са успели дори да типизират генетични варианти на новия коронавирус. И ентусиазмът на младите учени е подпален от възможността, новите технологии да им отворят широко вратите към света. Трудна за сбъдване мечта, заради недостатъчното финансиране на университетите.

"И ни е много трудно като университет да се съревноваваме или дори да си партнираме с други университети в чужбина, които имат много по-голямо финансиране от нас", каза ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков.

Центърът е създаден изцяло с частното дарение на семейството на бизнесмена Манджуков. Те отделиха близо 300 хиляди лева с убеждението, че в битката срещу епидемията трябват добре подготвени учени и лаборанти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщането на домашната ракия в Братислава предизвика тържество в местно село
Връщането на домашната ракия в Братислава предизвика тържество в местно село
В Световния ден за борба с рака: Лечението на онкоболните по време на COVID-19
В Световния ден за борба с рака: Лечението на онкоболните по време на COVID-19