НОВИНИ

В Световния ден за борба с рака: Лечението на онкоболните по време на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 04.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Почти двойно увеличение на онкологичните заболявания в света за последните 20 години. Изводът е на СЗО. Те обръщат внимание на факта, че по време на пандемията към проблема се прибавят също късната диагностика и липсата на достъп до лечение.

Венцислав Симеонов научава диагнозата рак на простатата в началото на 2020-та година. Налага се да бъде опериран спешно на 18 март.

"В самото начало, когато беше обявена пандемията, имаше лек стрес, но може би мобилизацията, че тази операция е много важна и трябва да се направи навреме, помогна аз постепенно да преодолея това състояние", каза Венцислав Симеонов.

Лечението му продължава с лъчетерапия в Онкодиспансера в Пловдив. През цялото време на пандемията обаче там приемът на пациенти и лечението не са спирани.

"В Комплексния онкологичен център се водят 35 хиляди пациенти, за миналата година 5 хиляди нови случая - обхващаме областите Пловдив, Смолян и Пазарджик, това е население около 1 млн.", каза началникът на Хирургичното отделение в КОЦ - Пловдив д-р Валентин Георгиев.

От края на миналата година се правят бързи антигенни тестове, като така са уловени няколко безсимптомни пациенти с коронавирус. Страховете на хората лекарите посрещат с много търпение.

"В периода октомври, ноември, декември, много пациенти се обаждаха и казват аз ще изчакам, защото ме е страх. Обяснявали сме им, че фактически тука е по-безопасно отколкото навън", разказа д-р Георгиев.

"Бях приет, назначено ми беше изследване, скенер и веднага ми беше назначена лъчетерапия, безпроблемно, с много внимание, с необходимото уважение", каза Венцислав Симеонов.

Профилактичните прегледи и отношението към личното здраве са най-добрата превенция на раковите болести и тяхното навременно диагностициране.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов учебен център по молекулярна генетика в СУ
Нов учебен център по молекулярна генетика в СУ
Всяка седмица PCR тест: Българи от Босилеград и Цариброд с петиция срещу мерките
Всяка седмица PCR тест: Българи от Босилеград и Цариброд с петиция срещу мерките