НОВИНИ

Връщането на домашната ракия в Братислава предизвика тържество в местно село

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:40, 04.02.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Слушай новината

Коронавирусът и това, което причини на света, тепърва ще ни кара да откриваме живота си наново.

Пример от Словакия за радостта от разпускането на някои антиковид мерки, които позволиха на жителите в село до Братислава да се върнат към някои свои любими навици. И да вдигнат наздравици по този повод с домашна ракия.

Сред засегнатите от ограничения в пандемията бяха малките производители на алкохол, които се пребориха дестилериите им да отворят отново.

Варенето на ракия не е сред дейностите от първа необходимост. Но затварянето на местната дестилерия, или казано по народному "казан", създаде грижи на мнозина в словашкото село Кошега. С отпадането на мярката, клиентите бързат да занесат своята плодова каша, за да се сдобият най-сетне с любимата домашна напитка.

"В магазина няма 50-градусова ракия, там е само 40, дори 37 градуса. Тя е като чай и е чиста химия. А тази е натурална", каза клиентът Ян Фатура.

В селото всяка година превръщат част от плодовата реколта в ракия. За казана винаги се чака, но сега той не е работил над 20 дни и опашката от клиенти е набъбнала.

"Казаха, че ще ме вземат най-рано през април. Дотогава кашата може и да вкисне", каза клиентът Щефан Вайдис.

Собственикът на обекта, който е и председател на Словашката асоциация на дестилериите, вече започва да пресмята своите загуби.

"На 28 декември наредиха да затворим. Разрешиха отварянето на 21 януари след многократно настояване от наша страна пред здравните власти", каза собственикът на дестилерията Виктор Микушка.

Асоциацията е провела истинска кампания, за да изключат нейните обекти от списъка на подлежащите на затваряне.

"Ние спазваме всички мерки, свързани с безопасността и хигиената. Нямаме пряк контакт с клиента. Подавам му маркуча, той изпомпва кашата, подписва документите и накрая взема дестилирания алкохол", каза Виктор Микушка.

Този бранш се развива в Словакия вече над 100 години. Регистрирани са около 300 дестилерии и всяка година се отварят нови. Този успешен малък бизнес за собствениците позволява на стопаните да поддържат традицията за варене на домашна ракия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж пропадна в дупка на тротоар в Русе
Мъж пропадна в дупка на тротоар в Русе
Нов учебен център по молекулярна генетика в СУ
Нов учебен център по молекулярна генетика в СУ