НОВИНИ

24 години по-късно: Протестите през зимата на 1997 г.

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:10, 04.02.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Общество
Слушай новината

На днешния ден се навършват 24 години от едно от най-драматичните събития в съвременната ни история. Денят, в който БСП връща мандата за съставяне на ново правителство след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Петър Стоянов. Страната ни в този момент е в тежка политическа и социално-икономическа криза.

Хиперинфлация, фалирали банки, празни магазините, хляб с купони, страната е парализирана от национална стачка. Правителството на Жан Виденов е в оставка. Протестиращи атакуват парламента и пробиват охраната. Така изглежда България през януари 1997 година. Веднага след встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов връчва мандат на най-голямата партия в парламента БСП да предложи ново правителство.

"На 4 февруари Георги Първанов и покойният Николай Добрев дойдоха при мен с папка с готов кабинет на БСП. Ако аз бях взел тази папка, Конституцията ме задължаваше да я внеса в НС, там БСП имаше абсолютно мнозинство, кабинетът на БСП щеше да бъде гласуван. Отказах да взема папката, схващайки прекрасно, че се движа по ръба на своите конституционни правомощия. И това,което тогава ми дойде наум беше да свикам незабавно КСНС", каза Петър Стоянов - президент на Република България 1997-2002 г.

На съвета присъстват представители на политическите сили в парламента. Всички подкрепят Стоянов. След дълъг дебат Николай Добрев, кандидат за премиер, и лидерът на БСП тогава Георги Първанов връщат мандата.

"Аз се стремях да запазя гражданския мир - това велико завоевание на трудния български преход", каза Николай Добрев, БСП.

"Ние видяхме, че няма нито парламентарен ресурс, нито финансово-икономически, нито ресурса на международната подкрепа и преценихме, че няма смисъл да предприемаме силови действия", каза Георги Първанов - президент на Република България, 2002-2012 г.

Президентът Стоянов назначава служебното правителство на Стефан Софиянски, което въвежда валутния борд и подава молба за членство на страната ни в НАТО. Предсрочните избори са спечелени от ОДС.

От този 4 февруари остава и една емблематична реплика на президента Петър Стоянов.

"Фабриката за илюзии трябва да затвори своите врати, розовата боя вече свърши", казва той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно топло за февруари време
Необичайно топло за февруари време
Мария Бакалова с номинация и от Гилдията на киноактьорите
Мария Бакалова с номинация и от Гилдията на киноактьорите