Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

София в очакване на мерките от Етап 3, предвиждат нови ограничения и в други области

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
12:01, 20.01.2022
6863
Чете се за: 03:02 мин.
Още
живо очаква софия въведе мерките етап пандемичния план
Слушай новината

София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3 на плана за управление на пандемията.

Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки.

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено.

През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и, 10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, каза Кунчев.

Ще бъдат наложени ограничения в заведенията и ресторантите - работно време до 22.00 часа и ползване до 50% от капацитета на обектите.

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Мерките ще бъдат прецизирани в решението на националния щаб, който ще заседава утре. Според Ангел Кунчев те ще влязат в сила няколко дни след като бъдат обявени официално.

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта - Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза още Кунчев.

Конкретните мерки по области зависят от предложенията на регионалните здравни инспекции.

Към момента у нас се наблюдава голяма разлика в заболеваемостта между отделни области, затова засега не се обсъждат нови мерки на национално ниво. Ако още области достигнат крайните етапи на плана обаче, това ще се случи, каза Кунчев.

Обхвата на клъстърите, по които се следи заетостта на интензивните легла у нас, е в процес на промяна, каза още Кунчев.

Ще бъдат създадени 5 зони, всяка от които разполага с поне една университетска болница - София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора.

Ангел Кунчев коментира и обявеното облекчаване на мерките във Великобритания. Изтъкна, че ако България разполагаше с цифрите, с които в момента разполага Великобритания като заболеваемост, процент ваксинирани и т.н. , облекчаването на мерките би било напълно оправдано. Към момента обаче реалността у нас е много по-различна от тази в Обединеното кралство.

Кунчев не се ангажира с прогнози за края на пандемията, но заяви, че е привърженик на тезата, че коронавируса става все по-малко патогенен и е в процес да се превърне в нормална респираторна инфекция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Австралийският съд публикува причините за отменената виза на Джокович
Австралийският съд публикува причините за отменената виза на Джокович
БСП подкрепя да се създаде ДА "Гражданска защита на населението" извън МВР
БСП подкрепя да се създаде ДА "Гражданска защита на населението" извън МВР