НОВИНИ

Софийската опера затвърди успеха на "Валкюра" с трето представление в Бавария

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:39, 04.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Пореден успех на оперната постановка "Валкюра" на Пламен Карталов на сцената на музикалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен. Почитатели на творчеството на Вагнер от цял свят дойдоха в Бавария, на връх националния празник на Германия, за да гледат операта, определена като перлата във вагнеровия "Пръстен на Нибелунга".

Нестихващи аплодисменти, препълнена зала и викове "Браво" за една истинска приказка, разказана с цялата философия на Вагнер и в същото време с напълно новаторска и вдъхновяваща визия и забележително майсторство на солистите и оркестъра на българската национална опера и балет. Винаги критичната германска публика не пести похвалите си за българския прочит на Валкюра, маестро Карталов и звездите на операта ни.

Вагнерианци от цял свят определят постановката като истинска сензация

"Изключително представление! От толкова дълго време не съм гледал по-добра продукция на Рихард Вагнер! Защото това беше самият той в пълната му цялост и експресивност", каза Томас Краков - президент на "Richard Wagner society" в Лайпциг.

"Радостта е огромна , че има такъв отклик от германски публика. Аз лично съм много, много доволна, щастлива и благодарна на маестро Карталов защото той е причината това да се случи. Трябва да сме много горди!", каза Цветана Бандаловска - солист в Националната опера и балет.

Българската постановка на “Валкюра “събра заедно и Наши сънародници , почитатели на Вагнер от близо и далеч

"Прекрасно е , на това място , такава опера , това е просто невероятно", каза Вера Кабара.

"Вълнуващото е, че софийската опера се превърна в съсредоточие на сбъднати мечти", коментира композиторът акад. Пламен Карталов.

Мечтата на маестрото е съвсем скоро - да представи отново тук, на сцената на Нойшванщайн всичките 4 опери от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид надигра Фейенорд след обрат
Атлетико Мадрид надигра Фейенорд след обрат
Бунт и вътрешен преврат - реакциите след свалянето на председателя на Долната камара на САЩ
Бунт и вътрешен преврат - реакциите след свалянето на председателя на Долната камара на САЩ