НОВИНИ

Изрично подкрепям България за Шенген, заяви Олаф Шолц пред Николай Денков

Берлин "наблюдава с интерес" съдебната реформа у нас

Александър Марков
от Александър Марков
20:46, 04.10.2023 (обновена)
Чете се за: 06:22 мин.
По света
Слушай новината

"Подкрепям изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Германия ще се застъпва и занапред пред партньорите от ЕС за същото. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в съвместна пресконференция с българския премиер Николай Денков в Берлин.

Денков: Нидерландия и Австрия да променят позицията си за България в Шенген

По-рано двамата лидери проведоха среща, на която обсъдиха теми, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна. Канцлерът отбеляза, че Германия "наблюдава с интерес" реформите в съдебната система у нас, защото "правовата държава е едно от най-важните достижения в ЕС".

"Отношенията между Германия и България са превъзходни и многообразни и това сътрудничество ние днес искаме да задълбочим. Нашите икономически отношения са наистина много успешни. През последната година ние постигнахме търговски рекорд - 12 млрд. евро. Български продукти, особено доставките за нашата автомобилна индустрия, са в Германия особено търсени. Ние внасяме от България повече, отколкото изнасяме за България", каза Шолц.

Шолц отчете усилията на България за охраняването на външната граница на ЕС и се обяви за създаването на Европейски механизъм на солидарността.

"Имаме регистриран напредък, тъй като целият пакет за реформите беше решен и влезе в сила, включително и кризисните разпоредби. И се надяваме, че в следващите разговори в ЕП ще успеем още в този мандат на ЕП да завършим този комплекс".

Евродепутати: София и Букурещ трябва да влязат заедно в Шенген до края на годината

България сформира две групи за борбата с трафикантите и укрепва границата с допълнителна техника, посочи от своя страна премиерът Николай Денков.

"Участието на Европол, на Фронтекс в тази група вече дава резултати. Ние имаме значително повишаване на мигрантите, които хващаме на територията на България спрямо предишния период. Укрепваме технически границата с нови камери, с дронове, в момента имаме поръчка за голямо количество, високопроходими автомобили, които да могат да улеснят работата по границата. Така че в момента там ситуацията е доста по-различна, отколкото беше преди време.

Двамата са обсъдили и вариантите за дългосрочно решение за защита на външните граници на ЕС.

"Заедно с канцлера сме единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници, да се помогне на държавите, които са под най-голям натиск, защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отлагат и преразпределят като проблем от една в друга държава", коментира Николай Денков.

Румъния се закани да съди Австрия, ако още веднъж наложи вето за Шенген

България е надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО, заяви германският канцлер и уточни, че това е проличало при реакциите на руската агресия в Украйна.

"Ние работим много тясно един с друг, правителството в София категорично и ясно застана на страната на Украйна, за което изрично искам да Ви благодаря", обърна се Шолц към Денков.

Премиерът Денков посочи, че агресията на Русия е променила света и че трябва да се положат усилия войната да приключи.

"Но да свърши и със стабилен, устойчив и справедлив мир. И ако може, да се спре войната там, където е започнала, тоест на границите, които са разпознати международно. Когато върху всеки един такъв вътрешен проблем, се наложи и пропагандата, която е изключително интензивна в страни като България, в която е пълно с тези, които са прости за обяснение, хората лесно ги припознават, но те са неверни.

България става част от украинския Алианс на отбранителната индустрия

Снимки: БГНЕС

Олаф Шолц изрази увереност, че САЩ ще продължат подкрепата за Украйна въпреки изключената помощ от 6 млрд. долара в Закона за спешно финансиране на федералното правителство в американския Конгрес.

Джо Байдън обеща подкрепата за Украйна да продължи

Премиерът заяви, че всички страни от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани като пълноправни европейски държави.

"Наистина страните от Западните Балкани могат да станат членки на ЕС. В Солун преди 20 години дадохме първото потвърждение. Същото се отнася и до Република Северна Македония. РСМ може да обърне внимание на съответните решения и ние в момента искаме съвместно да задвижим тези процеси. Разчитам, че това ще стане в тясно сътрудничество и с България", отговори Шолц.

Сред обсъдените теми между двамата са били още отношенията между Сърбия и Косово и конфликтът между Азербайджан и Армения. Двамата лидери ще се срещнат отново утре в Гранада в Испания където ще заседава Европейската политическа общност, а в други ден - Европейският съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишната Ива Иванова постигна първата си победа на турнир за жени на ITF
17-годишната Ива Иванова постигна първата си победа на турнир за жени на ITF
Ивайло Петев: Нордселанд е симпатичен отбор с класа и доста добри играчи
Ивайло Петев: Нордселанд е симпатичен отбор с класа и доста добри играчи