НОВИНИ

Денков: Нидерландия и Австрия да променят позицията си за България в Шенген

Александър Марков
от Александър Марков
14:18, 04.10.2023
Чете се за: 07:07 мин.
Политика
българия румъния продължават заедно членството шенген
Слушай новината

Премиерът Николай Денков се надява Нидерландия и Австрия да променят позицията си за приемането на България в Шенген до 6 декември. Това е заявил той в интервю за австрийския в. "Дер Щандарт".

Денков посочва, че външната граница на Европейския съюз ще бъде по-добре защитен чрез присъединяването на България към Шенген.

На въпрос какви реформи предприема България, за да направи съдебната система по-независима и да убеди нидерландското правителство да се откаже от ветото си, Денков посочва работата по антикорупционното законодателство, механизма за контрол на главния прокурор, процедурата за избор на членове на ВСС.

Денков обяснява, че целта на промените е да намалят максимално политическото влияние върху съдебната система. Някои от реформите ще изискват конституционни промени, като целта е те да бъдат направени до края на годината, обяснява премиерът.

Посочва още, че всички партии от управленското мнозинство подкрепят реформите, изпълняват се мерките от договорената програма за управление и засега не се виждат признаци някоя от формациите да иска да оттегли подкрепата си.

На въпрос дали очаква Нидерландия да оттегли ветото си до 6 декември, когато е Съветът по правосъдие и вътрешни работи, ако България осъществи съдебната реформа, Денков отговаря, че не може да говори от името на Нидерландия, но страната е фокусирала вниманието си върху правосъдната система, като ясно е посочила слабите места.

Според премиера България изпълнява препоръките на Европейската комисия в областта и че ако бъде проведена съдебната реформа, Нидерландия няма да има аргументи срещу влизането на България в Шенген.

Австрия не иска България и Румъния в Шенген

Относно правителството в Австрия, според което има силни миграционни потоци към Централна Европа, Денков посочва, че България е много активна в граничния контрол и че само тази година страната ни е спряла 150 000 опита за нелегално преминаване на границата ни.

Работи се много активно срещу трафикантите на хора. Над 2000 нелегални мигранти са задържани у нас, обяснява той, като според статистиката по-малко от 2% от мигрантите отиват в Европа по т. н. източен маршрут през България и Румъния.

Според премиера Австрия може само да спечели от влизането на България и Румъния в Шенген, тъй като в момента има ненужен граничен контрол между България и Гърция и България и Румъния. Въпреки че няма значителни пропускателни пунктове там в момента има заети 1500 гранични служители, което според него биха могли да бъдат насочени към българо-турската граница и българо-сръбската граница. Той посочва готовност от страна на кабинета да покани патрули от Германия, Австрия и Нидерландия.

Денков посочва още, че правителството е проевропейско и то иска България да бъде призната за равноправен партньор на другите западни страни, но има много силна опозиция, която иска нещо различно и гледа на изток.

"Ако кабинетът си напише домашното, но България пак не влезе в Шенген или еврозоната, според него, това било от полза не само за прокремълската опозиция в България, но и за други подобни сили в Северна Македония и Сърбия. Всичко това показва, че има много по-голяма, много важна битка за проевропейското бъдеще на Балканите", казва Денков.

България и Румъния заслужават да са част от Шенген, заяви фон дер Лайен в речта за състоянието на ЕС

Относно процеса по вписване на българите в Конституцията на Република Северна Македония премиерът заявява, че ако жителите в РСМ искат да са европейци, трябва да направят това, което е договорено с Европейската комисия.

За руското влияние на Балканите Николай Денков коментира, че това, което вижда в ситуацията между Косово и Сърбия, му напомня поговорката, че Балканите са буре с барут и че всеки инцидент може да има последици, затова трябва да бъдем внимателни. Според него има сили, които се опитват да разширят влиянието си на Балканите. България се намира на кръстопътя между Мала Азия и Русия и Европа и затова трябва да бъдем много силни в ценностите си, заявява българският премиер.

На въпрос дали трябва да бъдат наложени санкции на Сърбия той коментира, че Сърбия се опитва да седи на няколко стола, но всеки знае, че това не може да продължи твърде дълго.

"Ако страната иска да е проруска, нека го дефинира ясно, ако иска да е проевропейска - също. Това сама Сърбия трябва да реши", посочва Денков.

За войната в Украйна Денков заявява, че в интерес на България е да помогне на Украйна да държи войната възможно най-далеч от българските граници. Обяснява, че съвсем скоро България ще има два плаващи български военни кораба в Черно море, които в момента се строят.

Поръчани са изтребители F-16, усъвършенства се бреговата охрана, на финала е договор за 200 бронирани машини.

Премиерът заявява още, че плановете, изпратени в Брюксел за въглищните райони, посочват как ще се използват инвестициите от европейските фондове, държавния бюджет и частни инвеститори, за да се доразвие региона, в който сега има въглищни централи. По думите му сега се водят преговори със синдикатите, за да разберат ясно какво пише в плановете, но днес тези хора работят против собствените си интереси.

Автори: Александър Марков и Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установиха самоличността на втория нападател от самоубийствения атентат в Анкара
Установиха самоличността на втория нападател от самоубийствения атентат в Анкара
Девин Васел преподписа със Сан Антонио Спърс
Девин Васел преподписа със Сан Антонио Спърс