НОВИНИ

Световноизвестният композитор Дани Елфман в София

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:58, 04.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Холивудският композитор Дани Елфман, написал музиката за десетки блокбастъри, както и за хитовия сериал "Уенздей" е в България.

Той написа концерт за виолончело по поръчка на четири големи оркестъра, сред които и Софийската филхармония. Вдъхновител на партитурата е френската звезда на челото Готие Капюсон.

Виенските филхармоници, Оркестърът на Радио Франс, Филхармонията на Сан Франсиско и Софийската филхармония се обединяват от идеята да накарат една Холивудска легенда да композира класически концерт. Самото име на Дани Елфман е невероятна реклама. Неговата филмова музика е класика в жанра. Но в началото на кариерата си Дани Елфман често се сблъсквал с открито неодобрение.

"Диригентът, който трябваше да дирижира музиката за филма Бийтъл джус, хвърли партитурата ми на пода и каза "Това нещо не може да се изсвири и това се превърна в един от любимите ми цитати", сподели композиторът Даниел Елфман.

Всъщност Дани Елфман е имал привилегията да композира за двама световно извести челисти - френската звезда Готие Капюсон и популярната героиня на Нетфликс Уензди, която също свири на този инструмент по идея на режисьора Тим Бъртън. Но всичко започва с писмо на един почитател към неговия кумир.

"Писах на Дани, не го познавах, просто му казах колко обичам неговата музика и колко бих искал да се срещнем. Посетих го в студиото му в Лос Анджелис, поговорихме си и решихме да работим заедно. Помолих го да ми напише концерт и той се съгласи", обясни виолончелистът Готие Капюсон.

"Беше много смешно, защото тъкмо бях завършил концерта за Готие и трябваше да почна да пиша музиката за Уензди и ми казаха Между другото тя свири на чело. Единствената ми реакция беше: "Явно за мен това е годината на челото!", добави Даниел Елфман.

След премиерата в София Дание Елфман има премиера в Лондон. Там за първи път ще прозвучи сюитата му от сериала "Уенздей", А Готие Капюсон работи по нов концерт, създаден за него и обещава, че ще го изсвири и в София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец започна с победа след две продължения в Европа
Черноморец започна с победа след две продължения в Европа
17-годишната Ива Иванова постигна първата си победа на турнир за жени на ITF
17-годишната Ива Иванова постигна първата си победа на турнир за жени на ITF