НОВИНИ

Спазваха ли софиянци правилата в парковете днес?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 27.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Десет големи парка в София отвориха за разходки от тази сутрин. В часовете от 9.30 до 18.30 в тях могат да се разхождат семейства с деца до 12 години, през останалото време - стопани с кучета и спортуващи по единично хора.

Това, което направи впечатление през първия ден, е че родителите и децата бяха доволни от разходките и че все още има какво да се очаква от организацията в парковете. Основният проблем беше, че хората трудно намираха новите входове и изходи на парковете и така не можеха да спазват направените специални коридори за движение. Хората просто излизаха от домовете си и влизаха в парковете от най-близкото и удобно за тях място. От Столичната община казаха по-късно днес, че за по- добрата организация в парковете ще бъдат поставени и табели.

Точно в 9.30 тази сутрин Южният парк беше отворен за семейства с малки деца и бременни жени. Любен и дъщеря му бяха сред първите.

Любен Парашкевов: Чакаме го от 100 години това да се случи вече, все едно са 100, де. Най-важно е за детето, защото в момента е леко болна и лекарите ни предписаха да събира слънчеви лъчи за имунитета си. Много хубаво решение. Ще спазваме, защото няма как, ако не спазваме, знаем, че ще го загубим. И призоваваме всички да спазват.

Преди тях, по-рано сутринта, както беше разпоредено, дойдоха и хората с кучета и спортуващите.

Има много правила, които трябва да се спазват в парковете - движението е еднопосочно, сядането на пейките е забранено, разстоянието между семействата трябва да е 2,5 метра и те могат да се разхождат по два часа. Не могат да се използват спортните и детските съоръжения. Трябва да се носят маски.

Красимир Димитров- директор Дирекция "Аварийна помощ и превенция" СО: Дезинфекция ще има на ръцете преди влизането на семействата. Също раздаване на брошури и указания към хората, че има един вход, а изходът е от другата страна на парка по маршрутите.

Проверките на "По света и у нас" в Южния парк, Борисовата градина и парка "Заимов" обаче показаха едно и също. Хората трудно намират обозначените за входове и изходи места и така трудно се ориентират по кои алеи трябва да минават.

Служителите на общината обясняват на всички новата схема с един вход и един изход. Но в интерес на истината и екипът на "По света и у нас" се затрудни, докато сред многото затворени с ленти алеи намери входовете.

БНТ: Тук къде е входът?

Румен Васев - доброволец: Вие сте влезли отттук, другият вход е отсреща.

БНТ: Тоест има два входа.

Румен Васев - доброволец: Едните нагоре вървят отляво, другите отдолу, просто един поток има.

Служител на Столична община: Не че не могат да разберат, просто не искат. Доста хора се връщат оттук и на всеки обяснявам, че това е вход.

И докато нещата се напаснат, за реда следят хората на общината, добороволци и охранителни фирми. МВР пък контролира мерките и оказва съдействие.

Служител на Столична община: Има нарушения от велосипедисти, хора с кучета, може би, защото все още не знаят за времето, по което могат да се движат.

Полицаи на всяка алея няма да има, каза днес и главният секретар на МВР. Ще се разчита на съвестта на хората. Но ще има и актове за нарушителите.

За съжаление сега на входа на Борисовата градина няма човек от общината, който да следи за реда и има всякакви групи хора - с колелета, дори с алкохол, на големи групи, а не само както е разрешено - единично спортуващи и хора с кучета.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът, причинил смъртта на Милен Цветков, няма да обжалва постоянния си арест
Шофьорът, причинил смъртта на Милен Цветков, няма да обжалва постоянния си арест
Италианците излизат от блокадата, но при строго спазване на социална дистанция
Италианците излизат от блокадата, но при строго спазване на социална дистанция