НОВИНИ

Над 200 фирми от Русенска област са потърсили подкрепа по мярката 60/40

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 27.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
Бизнес

Над 200 фирми от Русенска област са потърсили финансова помощ от държавата по мярката 60 на 40. Очаква се така да бъдат подпомогнати близо 2000 работници. Заради неизрядни и непълни документи много от работодателите са получили отказ и ще трябва да кандидатстват отново за извънредната субсидия.

Над 20 са фирмите в Русенска област, които са потърсили финансова помощ, но са получили отказ на този етап от Регионалната служба по заетостта. Причината е, че са били с неизрядни и непълни документи.

Работодателите обаче ще могат отново да кандидатстват за извънредната субсидия. Няма краен срок за кандидатстване.

Над 70 фирми вече са одобрени и имат преведени средства за заплати на служителите си. Добрият пример е от фирма за лабораторно оборудване в Русе.

Любомир Парушев е управител на фирма за лабораторно оборудване и пречиствателни инсталации. В нея работят 8 души. Казва, че с въвеждането на извънредното положение оборотът намалял с 36 процента. Възможност за оцеляване вижда в мярката 60 на 40, кандидатства и така спасява фирмата от фалит.

Любомир Парушев - управител на фирма: Ние държим на хората да ги запазим. В крайна сметка колектива с неговите знания и опит, контакти е важен, за да функционираме.

Заявката за финансова помощ от държавата била удовлетворена в рамките на 10 дни и днес парите за заплати са преведени по сметката на фирмата.

Любомир Парушев: Изплатихме заплатите на 100%, както са били по договор.

Над 20 фирми обаче, които чакат държавна помощ, имат пропуски в документите. Те са свързани най-вече с липсващи заповеди за преустановяване на работа или за въвеждане на непълно работно време. Затова се налага отново да кандидатстват.

Йорданка Генчева - главен експерт в Бюро по труда - Русе: Нашият срок за оценка на документите е до шестия работен ден, след като работодателите представят своите документи. Комисията на Дирекция "Бюро по труда" прави оценка с писмо за одобрение или неодобрение се уведомяват работодателите.

При възникнали затруднения работодателите могат да се обърнат за помощ към експертите от бюрата по труда и Регионалната служба по заетостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора градска болница получи дарение от китайския град Лишуей
Втора градска болница получи дарение от китайския град Лишуей
Радев: Да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса
Радев: Да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса