НОВИНИ

Подготвят методика за масово изследване на коронавирус в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 27.04.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

До края на седмицата започва масово тестване за коронавирус в Пловдив. Това беше съобщено от главния държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев, на сутрешния брифинг. В момента се разработват критериите, по които ще бъде проведен скринингът на 1000 пловдивчани, на случаен принцип. Все още не са ясни резултатите от направените изследвания на медици от Центъра за спешна помощ в Пловдив, където в края на миналата седмица стана ясно, че има лекар, заразен с COVID-19.

Днес предстои да бъдат взети проби на последните няколко медицински лица, работещи в спешния център, след което резултатите ще бъдат съобщени. Установеният с коронавирус медик вече 17 дни си е вкъщи, а през това време никой от колегите му не е развил симптоми на болестта, което успокоява ръководството на центъра за спешна медицинска помощ.

На този етап не са установени и положителни проби след пациентите, които е посещавал заразеният лекар. Това води до заключението, че той не се е заразил по време на работа. В ход е вече разработването на методиката за провеждането на теста по метода Елайза в Пловдив, който трябва да покаже дали населението се е срещало с коронавируса.

След публикация в медиите на снимка, на която служител на спешния център в Пловдив помага на болен без необходимите предпазни мерки, вече е направена проверка и той ще бъде санкциониран.

Д-р Димитър Христозов: Случката става на обществено място, вадят пациент с прилошаване от лек автомобил. Просто много е бързал, затова няма време да слага маска, ще бъда наказан.

Прегрешилият шофьор на линейката ще бъде глобен. До края на тази седмици ще започне масовото тестване в Пловдив по метода Елайза.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Стремежът е да се обхванат и кварталите с най-ниска и най-висока заболеваемост. Днес колегите от заразни и паразитни болести ще ми представят дизайна на проучването, след това ни предстои среща с Областния кризисен щаб в Пловдив...

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: В последствие вече ние ще направим и организацията като извадка от населението по критериите, които ни посочат от здравното министерство.

Тестовете, с които ще се прави изследването, ще бъдат доставени от чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма напрежение след по-строгите мерки в двата ромски квартала на Сливен
Няма напрежение след по-строгите мерки в двата ромски квартала на Сливен
1348 доказано заразени в България, излекувани са 206
1348 доказано заразени в България, излекувани са 206