НОВИНИ

ВМА с горещ телефон за психологична помощ в условията на COVID-19

Вера Александрова
от Вера Александрова , Източник: БГНЕС
11:08, 27.04.2020 (обновена)
5287
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Военно-медицинска академия открива от утре горещ телефон за психологична помощ. На него хората, които изпитват страх, тревога, безсъние и други подобни състояния, породени от коронавируса, ще получават безплатни консултации от специалисти на ВМА.

Всеки работен ден от 9 до 13,30 ч експерти на ВМА ще дават безплатни консултации на тел 02 922 6190. Лекарите отдавна са установили, че при сериозни обществено-политически сътресения тревожните разстройства и депресивните състояния нарастват. Така е и сега при въведената карантина и социална изолация. Оказва се, че прекалената информираност за всичко около коронависурса, не е добре за психичното ни здраве.

Доц. Данчо Дилков - началник клиника "Психиатрия и военна психология": Една вечерна емисия е напълно достатъчна за информация на гражданите. Но често да се слушат емисиите по различно телевизии е съвсем необосновано и неправилно.

За да се избегнат тревожните състояния, доц. Дилков съветва да насочим вниманието си към нещо,което ни доставя удоволствие - четене, гледане на филми, включване в онлайн курсове.

Доц. Данчо Дилков - началник клиника "Психиатрия и военна психология" -Разходка навън, естествено, при спазване на противоепидемичните мерки. Могат също да използват и различни занимания като хоби или като някакъв вид спорт, самостоятелен, индивидуален спорт.

От началото на извънредното положение във ВМА лекуват както леки фобии, така и тежки психози, породени от ситуацията с коронавируса. Напомнят, че всички разстройства и болести имат най-благоприятно развитие, когато лечението започне навреме.

Доц. Данчо Дилков - началник клиника "Психиатрия и военна психология": Дори и при едно най-обикновено безсъние е добре да се консултирате поне с психолог или психиатър, защото безсънието е първата проява на психичните проблеми.

Доц. Дилков забелязва, че хората, които подхождат разумно към мерките, са по-спокойни,защото знаят как да се предпазват и не се страхуват излишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сеул призова за предпазливост относно здравето на Ким Чен Ун
Сеул призова за предпазливост относно здравето на Ким Чен Ун
Прага по време на епидемията (СНИМКИ)
Прага по време на епидемията (СНИМКИ)