НОВИНИ

1348 доказано заразени в България, излекувани са 206

Айше Сали
от Айше Сали
12:07, 27.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Още

1348 са вече заразените с коронавируса в България. 58 са само за последното денонощие. Най- много са в Плевен - 23. Като повечето са в завод "Мизия".

В болница са 301, излекуваните вече са 206. От щаба смятат, че е рано да се отхлабват мерките.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Ето го този мини-пик, койото се заформи в началото на април, след това отчетливо спадане. И сега виждате накъде вървим.

Графиката с броя на заразените от коронавирус се превърна в аргумент, с който Щабът се обяви против разхлабването на мерките за ограничаване на заразата. Затова според ген. Мутафчийски решенията трябва да вървят с информацията за последствията от тях.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Все пак животът не може да спре, но трябва да се прецени и на каква цена. И цената на всяко охлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта.

Плевен е с най-много случаи на заразени с коронавирус през последното денонощие. Инфекцията се е разпространила сред работещите в завод в града, която я предали и на своите деца. Увеличават се и случаите на заразени медици.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: 11% държат. Ако забелязвате, този процент, като че ли се стабилизира.

Регионалните здравни инспекции в Търговище и Разград, където все още не са открити заразени, ще получат указания за по-активно изследване и търсене на болни.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Винаги обръщаме изключително внимание на тази области, да ги разръчкаме един вид, да бъдат по-активни и да търсят активно, да не би да се пропуска нещо.

Ако погледнем картината в цялата страна обаче, през последните са отчетени повече положителни проби сред по-малък брой тествани. Резултатът се дължи на целенасоченото търсене на заразени с коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят методика за масово изследване на коронавирус в Пловдив
Подготвят методика за масово изследване на коронавирус в Пловдив
Десет парка в София отварят за родители с деца до 12 години
Десет парка в София отварят за родители с деца до 12 години