НОВИНИ

Няма напрежение след по-строгите мерки в двата ромски квартала на Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 27.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Засилват се противоепидемиологичните мерки в два сливенски квартала - "Надежда" и "Речица". От днес здравни медиатори, пастори и лидери на общността отново разясняват необходимостта от спазването на дистанция и носенето на предпазни маски. Напрежение в ромските квартали на града - няма.

Над 100 медиатори, пастори и доброволци от сутринта обикалят сливенския квартал Надежда и обясняват на хората необходимостта от спазване на дистанция и правилния начин за носене на маска.

Сашо Йорданов, медиатор: Всички ни слушат. Всеки си е по домовете. Излизат само тогава, когато трябва да си купят храна, по аптека, по банкомат, спазват дистанция, всеки си има маска.

По-голямата част от заразените с коронавирус в Сливен са от кварталите Надежда и Речица. От тях хората могат излизат само по уважителни причини. За да не се допусне разрастване на епидемията, се въвеждат нови мерки.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: Решението е да се карантинират хората, които живеят в цялата къща, или в съседните къщи, или участък от улица, или цяла улица, или каре от улици, където има концентрация на заболели...

В Сливен заразените с коронавирус са 39 души. Сред тях са 3 медицински сестри и 1 санитарка. Има поставени под карантина и медицински лица заради контакти с потенциално заразени. Проблем с легловата база в болниците обаче няма.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: Само инфекциозните отделения на двете болници, които са на първа линия са близо 50 легла… Отделно има план, с който други отделения да се превърнат в отделения за КОВИД и леглата да могат да достигнат общо 300... Още две болници на територията на Сливен ще осигурят възможност за приемане на такива болни, ако е необходимо.

4 паркове и градини в Сливен ще бъдат отворени за определените от здравния министър групи от хора. Използването на пространствата за разаходка ще бъдат достъпни вероятно от утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират дарения за семейство от село Ветрен, което остана без дом след пожар
Събират дарения за семейство от село Ветрен, което остана без дом след пожар
Подготвят методика за масово изследване на коронавирус в Пловдив
Подготвят методика за масово изследване на коронавирус в Пловдив