НОВИНИ

Спецакция в Бургас: ЦИК свали имунитета на кандидат-депутат от региона

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 07.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
Бургас - МИР 2
Слушай новината

Специализирана акция на полицията в Бургас срещу купуването на гласове тече през целия ден. Трима души са арестувани. ЦИК свали имунитета на кандидат-депутат от региона по искане на главния прокурор, тъй като има доказателства, че е склонявал лица да гласуват за определена партия.

Задържаните за купуване на гласове днес са трима мъже от бургаския квартал "Победа". По неофициална информация те са имали собствен дребен бизнес. Един от арестуваните е и криминално проявен.

Днес стана ясно, че кандидат за депутат от бургаския регион също е уличен в купуване на гласове. Главният прокурор поиска от ЦИК да бъде свален имунитетът му, за да може да бъде привлечен към наказателна отговорност.

От комисията реагираха на искането и самият кандидат подаде заявление за оттегляне заради обвиненията. Сигнали за купен вот има и от Руен.

От рано сутринта бургаският квартал "Победа" се напълни с полиция. Арестувани са трима мъже. В домовете им се открити списъци с лични данни на множество лица с цел купуване гласове. Местните обаче са разгневени заради арестите.

По искане на прокуратурата бе свален имунитетът на кандидата за депутат от Бургас Цветелин Георгиев. Има доказателства, че в село Маринка дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да гласуват в полза на определен кандидат и коалиция на изборите в неделя.

Централната избирателна комисия се е съобразила с искането на прокуратурата и дава разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство на Цветелин Георгиев, който е кандидат за народен представител от коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

От коалицията обясниха в своя позиция, че Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към практики, нарушаващи закона. Все пак обаче е подал документи за напускане на кандидат-депутатската листа.

"Човекът може да се откаже - единствено тогава ще го заличим, но сроковете, които са в Изборния кодекс не разрешават да се постави нов кандидат, също не разрешават и листата да се преподреди", заяви Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

Хората в село Маринка твърдят пред екипа ни, че не познават Цветелин Георгиев. Сигнали за купуване на гласове в Бургаско има и от Руен. Там са предлагани купони за хляб срещу глас за политическа партия.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евро 2020: БНТ прекосява Европа с феновете
Евро 2020: БНТ прекосява Европа с феновете
Джокович с чиста победа над Фучович на Уимбълдън
Джокович с чиста победа над Фучович на Уимбълдън