НОВИНИ

Отпускат 184 милиона в подкрепа на малкия и среден бизнес

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 07.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство отпуска още 108 милиона лева в подкрепа на малките и средни предприятия в кризата, обяви министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му програмата в подкрепа на бизнеса ще нарасне на 1,2 милиарда лева, но не всички средства ще са грантови. След седмици обжалване и чакане Българската банка за развитие вече е с нов Надзорен съвет, похвали се още Петков.

На извънреден брифинг след края на последното заседание на кабинета преди изборите икономическият министър Кирил Петков обяви, че кабинетът увеличава драстично парите в подкрепа на малки и средни предприятия, пострадали от кризата.

По Плана за възстановяване и устойчивост, който служебният кабинет обещава да представи пред Европейската комисия до края на мандата си, в министерството на икономиката има програми за 900 млн. лв. за модернизация на бизнеса и 400 млн. - за индустриални зони.

На заседанието премиерът Стефан Янев призова - всички да гласуват в неделя, тъй като правителството прави всичко възможно за осигуряването на честни избори. Призова да бъде формиран стабилен кабинет след това, който да проведе непопулярни и тежки реформи за икономическото стабилизиране на страната.

Парите за малките и средни предприятия са общо 184 млн. лв. за почти 4000 малки компании с оборот до 500 000 лева, обясни Кирил Петков.

"Те вече са одобрени, те са кандидатствали, вече са одобрени, но до този момент средствата не бяха влезли. Реално средствата бяха доста по-малко, отколкото одобрените предприятия. Просто сега допълнихме със 106 млн., така че по-голяма част, болшинството от одобрените предприятия, да получат своето финансиране", каза икономическият министър.

По Плана за възстановяване икономическото министерство работи за увеличаване на парите за модернизация и подкрепа на бизнеса от 900 млн. на 1,2 млрд., разделени в програми за грантово подпомагане, дялово и дългово финансиране на иновативни компании.

"С други думи парите за бизнеса се увеличават, най-голямата част от тези пари продължават да са грантови, но вкарахме и дялови и дългови инструменти, с идеята да фокусираме част от тези пари за възстановяване в посока на иновативните компании", уточни Кирил Петков.

400-те милиона за индустриални зони ще бъдат инвестирани съвместно по преценка с Европейската инвестиционна банка.

"Реално тези 400 млн. ще бъдат раздавани с тяхно одобрение едновременно, така че да гарантираме, че няма корупция и парите ще бъдат дадени на общини, които да дойдат с голям инвеститор и по този начин парите ще отиват там, където има пазарно търсене, а не където някой от някое си министерство е решил", поясни министърът на икономиката.

След седмици опити Българската банка за развитие вече има нов Надзорен съвет, обяви още Петков.

"Една новина, леко тревожна, за първите открития на новия надзор, които вече ми ги казаха, е, че част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които дори и мен ме накараха да ахна, реално е имало месеци, в които заплатите на управителите са стигали до 60 000 лева", каза още министър Кирил Петков.

Именно, за да бъде възстановена икономически страната, премиерът Стефан Янев призова да бъде излъчено стабилно правителство след изборите тази неделя.

"Призовавам и политическите партии, и коалициите да бъдат отговорни в изборния процес, да загърбят популизма и PR акциите и да подходят национално отговорно, защото се опасявам, че предстоят трудни времена и бъдещото разположение на силите в парламента трябва да формира едно стабилно мнозинство и стабилно подкрепено правителство, което да е в състояние да взима непопулярни решения и да провежда реформи", заяви премиерът Стефан Янев.

Той похвали действията на МВР и правоохранителните органи за ограничаване на купения и корпоративния вот преди изборите.

Това беше и последното заседание на правителството преди изборите в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете се влюбиха в лудориите на Киелини при жребия за дузпите
Феновете се влюбиха в лудориите на Киелини при жребия за дузпите
Проверяват необичайно много заявления за гласуване с подвижна секция в Хасковско
Проверяват необичайно много заявления за гласуване с подвижна секция в Хасковско