НОВИНИ

Нови модерни казани за смет ще има във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 07.07.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Нови метални съдове и машини за смет ще има във Варна. Модерните казани, които не позволяват да се разпиляват отпадъците по улицата, ще бъдат разположени първоначално в централната част на града.

Новите казани за битови отпадъци са снабдени със специална система, която позволява отварянето им отдолу с педал. По този начин чайки и други животни няма да могат да разнасят отпадъците.

Когато контейнерите се напълнят до 70%, специален датчик ще изпраща съобщение на камиона за смет, за да дойде и прибере боклука.

"Капацитетът на съдовете, най-малките са 2250 литра, след това са 3000 литра и 3750. Като най-големите, които са от 7000 литра, могат да се поставят на места, където се събират по-големи количества", заяви Милена Недялкова, началник отдел "Контрол и опазване чистотата на обществените територии".

Събирането на отпадъците ще става чрез автоматизирана система, като шумните компании от сметосъбирачи ще отидат в историята.

"Самото събиране на отпадъците се осъществява от кабината на специализираната техника", обясни Недялкова.

Казаните за отпадъци ще изсипват съдържанието си отдолу, когато вече са вдигнати върху камиона за боклук. По този начин ще спре неприятно изтичане на зловонни течности, както и разнасянето на отпадъци по улицата.

Предвижда се новите казани за смет да бъдат разположени във всички части на Варна и курортите до една година. Все още е необходимо да бъде произведено ново оборудване и най-вече специализираните камиони, казаха от общината. Новата система освен че ще осигурява извозване, ще дава и ценна информация.

"Системата може да дава и статистическа информация по блокове, по микрорайони какъв е обемът на сметта, това ще ни даде възможност във времето за планиране тези процеси много по-ефективно", каза кметът на града Иван Портних.

До края на седмицата Община Варна ще подпише договор със завода за отпадъци в село Езерово и така ще се реши проблемът с предварителното сепариране на отпадъците в града. Заради това и бавното сметопочистване, част от казаните във Варна се препълваха с боклуци. От общината са категорични, че ако не получат гаранции, че качеството на разделното сметосъбиране в града ще се подобри, ще прекратят договора с оператора.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 12 г. забвение слънчевият часовник в Шумен отново отмерва времето
След 12 г. забвение слънчевият часовник в Шумен отново отмерва времето
Министър Стойчо Кацаров е изключен от Българския лекарски съюз
Министър Стойчо Кацаров е изключен от Българския лекарски съюз