НОВИНИ

Задържаният за изборна търговия в Етрополе Кирил Киров остава в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:51, 07.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Задържаният за организиране на изборна търговия в Етрополе Кирил Киров остава в ареста. Районният съд в града реши, че са събрани достатъчно доказателства, за да се предположи, че Киров е извършил престъплението, в което е обвинен.

Пред съда бяха представени 61 попълнени декларации за застъпници, както и такива, които не са попълнени, но са били готови да се попълнят. Всички те са иззети от офиса на шахматен клуб "Чавдар", на който обвиняемият е председател, както и от офиса на фирмата, в която той работи за бързи кредити.

Декларациите са твърде повече, отколкото изборните секции в района, а законът казва по един застъпник на една изборна секция за една политическа партия. В общината има 19 секции, а намерените в Киров декларации са над 3 пъти повече.

Другото интересно е, че при една изборна секция в село Малки Искър има 26 декларации за застъпници, голяма част от тях обаче се оказват неграмотни. Един от застъпниците дори е със заболяване шизофрения и е в състояние, което абсолютно пречи той да бъде застъпник.

"Свързвам се с моя доверител, който е бил упълномощено лице на въпросната партия, с цел да търсим застъпници за въпросните избори. Всяка една българска партия намира и търси застъпници, за които заплаща и обикновено сумата наистина е около 50 лева", заяви адвокат Борис Михайлов.

"Декларациите са много по-големи от необходимия брой регистриран в закона на лица, които могат да бъдат застъпници. В случая в село Малки Искър има само една избирателна секция, а попълнените декларации са на 26 лица", уточни Христо Христов, и.ф. районен прокурор на Етрополе.

Решението на Районния съд в Етрополе не е окончателно, то може да бъде обжалвано и адвокатът на обвиняемия каза, че ще го обжалва.

В случай, че го обжалва, делото ще се гледа в Окръжен съд в София на 19 юли.

Съдът постанови, че ако е на свобода обвиняемият има опасност да извърши друго престъпление първо като попречи за събирането на доказателства и, второ - като продължи да се занимава със същата дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха маркирани хартиени бюлетини в Харманли
Откриха маркирани хартиени бюлетини в Харманли
Финикс удари Милуоки в първия мач от финала на НБА
Финикс удари Милуоки в първия мач от финала на НБА