НОВИНИ

Експерти: Трябва по-дълбока реформа в системата на медицинската и трудовата експертиза

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 07.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Какви пари ще получи България от Плана за възстановяване, какво се случва с икономиката ни и трябва ли да има пожизнен ТЕЛК? Това обсъждаха експерти в "Денят започва".

Според Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал, в системата на медицинската и трудовата експертиза трябва да се направи много по-дълбока реформа.

"Ние подкрепихме предлаганите промени в наредбата и всъщност за здравия разум остава неясно защо това досега не е направено. Безспорно това, което се направи, трябваше да се направи и ние го подкрепихме", заяви Велев по въпроса за пожизнения ТЕЛК.

За над 100 заболявания ще се издава пожизнен ТЕЛК

По думите на Пламен Димитров, президент на КНСБ, разликата между медицинската и трудовата експертиза не се решава с тази наредба и все още има какво да се обмисля.

"Трябва по-цялостно решение. Трябва законодателно решение и трябва веднъж завинаги да има яснота по контрола, но и по правата", допълни още той.

Димитров съобщи, че към Плана за възстановяване има 12 нови проекта, които трябва да бъдат разгледани. Част от тези проекти засягат енергийния и здравния сектор. Той подчерта нуждата Планът да бъде ефикасен за икономиката ни.

"Българският бизнес в момента и малките, и средните предприятия се нуждаят от безвъзмездни средства, за да запазят своята конкурентоспособност, на фона на огромните пари, които се излизват в техните конкуренти в Западна и в Източна Европа", коментира Димитров.

Атанас Пеканов: Оптимизирахме половината проекти по Плана за възстановяване

Васил Велев припомни, че в Плана са били предвидени едва 100 млн. лева в подкрепа на икономиката от общо 12 млрд. Той уточни, че са успели да увеличат сумата до 900 млн. лв. за пряка подкрепа на инвестициите.

"За бързо възстановяване, за мощно възстановяване на икономиката по целия фронт на индустрията и на реалния сектор е нужна една инвестиционна вълна, която да компенсира последните 2 години, когато предприятията се декапитализираха, инвестициите минаха под критичния минимум от и без това ниските си равнища у нас".

Експертите уточниха, че ако Планът за възстановяване бъде внесен до Европейската комисия в края на месеца, средствата от него ще могат да бъдат използвани при най-добрия сценарий през есента на 2021 г.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на кандидат-депутат
Главният прокурор внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на кандидат-депутат
Звезди без маски по червения килим на фестивала в Кан
Звезди без маски по червения килим на фестивала в Кан