НОВИНИ

Специално: "Амнести Интернешънъл" разполага с конкретни данни за военни престъпления в Украйна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 29.04.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Близо 5,4 милиона украински бежанци са избягали от страната си от началото на руските военни действия, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. До края на годината се очаква, че към тях да се присъединят още 3 милиона души. Близо две трети от украинските деца са напуснали домовете си.

Как правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" събира своите данни за войната на терен в Украйна - вижте в специалното интервю за "Светът и ние" с Евгения Бернщайн.

"Амнести Интернешънъл" разполага с конкретни данни за военни престъпления в Украйна - многобройни. Все още не говорим за геноцид, обясни Бернщайн.

Организацията работи с различни източници, доказателствата се проучват детайлно, преди да се публикува информация за даден акт на военно престъпление.

На първо място, събираме доказателства от свидетели - цивилни граждани, които ни изпращат снимков материал и разкази. След това нашият екип започва да ги проучва, обясни още представителката на "Амнести Интернешънъл". След това работим с дистанционно изследване на данни с помощта на радари и лазери - сравняваме различни изображения. Основна част е взимане на показания от свидетели, след което сверяваме по снимки техните разкази дали съвпадат с данните, дните и локацията, допълни тя.

Изследва се и вида на оръжията при нанесените удари, както и дали има информация за серийни номера и собственик.

Имаме доказателства за забранени оръжия, но за химически оръжия не можем да говорим. Имаме доказателства за касетъчни бомби, допълни Евгения Бернщайн.

Вижте повече подробности в интервюто на Йоана Левиева - Сойер.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев донесе сребърен медал за България от Европейското по джудо в София
Янислав Герчев донесе сребърен медал за България от Европейското по джудо в София
И тази година няма да има военен парад за 6 май в София
И тази година няма да има военен парад за 6 май в София