НОВИНИ

Специално: Социалният министър пред БНТ - за доходите, трудовия пазар и мерките след пандемията

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:24, 27.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

18% спад на доходите по време на извънредното положение и евентуално вдигане на обезщетението за безработица от догодина, обяви социалният министър Деница Сачева в специално интервю за Бизнес.БГ.

Този един милиард, с който беше увеличен фонд "Безработица" се използва и за обезщетения, така че към момента имаме достатъчно средства, увери министър Сачева.

От 1 юли повече фирми ще могат да кандидатстват по мярката 60 на 40, допълни министърът. По думите й, мярката показва, че е успешна. Има над 14 000 заявления за над 230 000 работници и служители.

Имаме умерено-оптимистични очаквания за зимния период, но ще останем в готовност мярката да бъде удължена до края на годината, ако има необходимост, допълни социалният министър.

Опитваме се да подкрепим всички сектори така, че да преминат плавно през този период, каза още Сачева.

Твърде скъпа мярка е увеличаването на платения отпуск, която трудно би могла да се обезпечи със средства, коментира министърът. И допълни, че детските градини и училищни школи отварят, така че родителите без отпуска да бъдат обезпечени във времето за работа.

По въпроса дали се предвижда увеличаване на минималната работна заплата, Сачева коментира, че управляващите се стремят да спазят заложеното в програмата, но предвид сегашната ситуация, а правилно да се изчакат икономическите показатели през септември.

Гледайте цялото интервю с Деница Сачева във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят частните занимални от 1 юни
Отварят частните занимални от 1 юни
СО предлага създаване на детски градини в партери на големи сгради
СО предлага създаване на детски градини в партери на големи сгради