НОВИНИ

КЗК проверява има ли картел и монопол при горивата у нас

Николай Минков
от Николай Минков
18:24, 27.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) влязоха в Българската петролна и газова асоциация, за да проверят дали има нарушения на антимонополното законодателство при формиране цените на горивата.

Миналата седмица офисите бяха запечатани от антимонополния орган, след като на адреса не беше открит никой от организацията. Проверката стартира по искане на прокуратурата.

Днешната акция в сградата е част от стартиралата още на 16 април от КЗК проверка на целия сектор след сигнал на Върховната административна прокуратура за разминаване между цените на петрола на световните борси и цените на най-масовите горива у нас. За пример, през март, когато сортът "Бренд" се срина с около 50%, у нас цените на горивата поевтиняха едва с около 20 на сто.

В тази връзка регулаторът проверява освен Петролната и газова асоциация, още 11 големи петролни компании на пазара.

КЗК влезе на проверка в офиса на Петролната и газова асоциация в София тази сутрин, след като миналата седмица първият опит удари на камък.

Ирина Тагаринска, директор "Антръст и концентрация" в КЗК: Сезирани сме по отношение на определяне на цените на пазара на масовите автомобилни горива. Проверяваме за нарушение на чл. 15 и 21 от ЗЗК - забранени споразумения, както и злоупотреба с господстващо или монополно положение. Изземат се документи, копия от документи.

От Петролната асоциация не бяха изненадани от поредната секторна проверка на регулатора. Заявиха, че оказват пълно съдействие и отхвърлиха съмненията за картел и монопол, като обясниха, че 50% от цените на горивата са акцизи и ДДС.

Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация: В тази част петролните фирми не могат да влияят. От там нататък всяка фирма избира търговската си политика. Всяка продава на цена, на която смята, че може да продаде и да задържи своите клиенти. Имаме цялата ценова гама и в рамките на членовете на Петролната и газова асоциация, и в останалите 3000 - 3500 бензиностанции виждате, че цените са различни. Пазарът е абсолютно либерализиран и демократичен, така че всеки продава така, както може.

От КЗК обясниха, че няма срок за приключване на производството. Ако бъде доказано, че има нарушения на антимонополното законодателство, се предвижда глоба до 10% от оборота за предишната финансова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческа космическа мисия на SPACE X и НАСА
Историческа космическа мисия на SPACE X и НАСА
Екшън между бракониери и инспектори от ИАРА в Бургас
Екшън между бракониери и инспектори от ИАРА в Бургас