НОВИНИ

"Спейс Екс" изстреля южнокорейски разузнавателен спътник от площадка в Калифорния

Спейс Екс - спътник - Южна Корея
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:48, 01.12.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Ракета носител "Фалкон 9" на американската космическа компания "Спейс Екс" изведе днес в орбита първия южнокорейски военен разузнавателен спътник от военновъздушната база "Ванденберг" в югозападния американски щат Калифорния, предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че Северна Корея вече успешно изведе в орбита свой собствен шпионски спътник миналия месец.

"Спейс Екс" спря проследяването в реално време на мисията минути след изстрелването и последвалото връщане на ускорителя на основната степен на ракетата, без да покаже отделянето на полезния товар.

През май Южна Корея използва ракетата собствено производство "Нури", за да изведе в орбита годен за мисии търговски сателит за първи път в историята, но след това подписа договор със "Спейс Екс" за изстрелване на пет военни разузнавателни спътника до 2025 г. в стремежа си да ускори постигането на зададената цел - 24-часово наблюдение на Корейския полуостров.

След два неуспешни опита за извеждане на шпионския си спътник в орбита, при които ракетите носители се разбиха, Северна Корея използва своята ракета "Чолима-1", за да изстреля разузнавателния сателит "Малигьон-1". Пхенян все още не е разпространил снимки от този спътник и съответно анализаторите са на мнение, че пълните му възможности не са известни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледните базари в Берлин тази година ще са без музика
Коледните базари в Берлин тази година ще са без музика
Виктор Уембаняма и Лука Дончич пропускат следващите двубои на Сан Антонио и Далас в НБА
Виктор Уембаняма и Лука Дончич пропускат следващите двубои на Сан Антонио и Далас в НБА