НОВИНИ

Спират временно пробива под Водната палата в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 26.10.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

След протести в Пловдив временно спира пробивът под Водната палата в града. Строителството на пътното съоръжение, което трябва да регулира на две нива трафика около река Марица, ще бъде замразено поне за месец и половина. Това реши днес местния общински съвет на извънредно заседание.

Протестиращи граждани се събраха тази сутрин отново пред сградата на общинския съвет с настояването да бъдат чути и спешно да се спре изграждането на новото съоръжение. От най-голямата политическа сила в общинския съвет на Пловдив също се обявиха за незабавното спиране на проекта и го обявиха за вреден.

"В момента има строително разрешение за едната част. За другата няма. Значи какво означава – ние ще построим половин пробив, или ще направим половин съоръжение. Естествено, че всяка една инфраструктура е за улеснение на гражданите. Въпросът е тя да се направи по нормалния, законовия начин и тя да бъде с необходимите строителни разрешения, тя да не бъде в такава ситуация, в която гражданите да се притесняват, че могат да им паднат къщите или пък да се сътвори един тунел, който утре - други ден ще бъде на 2,5 м под нивото на реката, който всъщност не е много ясно какво инженерно решение ще има за него", заяви председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Йордан Илиев.

По време на дебатите протестиращите внесоха в общинския съвет папка със становищата на 9 независими организации на експерти, сред които архитекти и юристи от правния отдел на омбудсмана на републиката.

"Всъщност основното нещо, в което са категорични всички професионални организации е това, че този пробив, така направен, в това време и по този начин реализиран, а именно тайно, всъщност няма да реши основния проблем", смята Ивайло Спасов от протестиращите.

"Според експертните становища, които имаме приложени в папките, РИОСВ е следвало да изиска оценка за въздействие върху околната среда за проекта", заяви адвокатът Тони Стойчева.

Граждани и експерти поискаха думата и бяха допуснати до трибуната на местния парламент.

"За такива проекти, които засягат обществения живот, трябва да се прави задание за проектиране, а такова не е направено. Гражданите е трябвало да кажат какво искат", каза Диана Русинова от Европейски център по транспортни политики.

Според кмета на града Здравко Димитров повечето пловдивчани са за пробива под Водната палата. Въпреки това общината ще се съобрази с гражданското недоволство и ще преразгледа проекта.

"Колкото е необходимо – месец, два, три. Ако трябва да се препроектира, то той трябва да се одобри наново. Ако трябва ляв завой, чувам, че искат ляв завой, добре – ще кажат специалистите може ли да има ляв завой и дали той ще работи. Има много обаждания, които благодарят, че сега се е отпушил мостът. Ако има грешка, виновните ще бъдат наказани. На всяка оперативка го казвам – изяснявайте на хората, казвайте, излизайте пред хората и говорете", обясни Димитров.

Предварителните разчети показват, че проектът за пробив до Водната палата струва 7 милиона и 700 хиляди лева.

Автор: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан обяви значително намаляне на загубите
Милан обяви значително намаляне на загубите
Мотористи помагат на детската онкологична клиника във Варна
Мотористи помагат на детската онкологична клиника във Варна