НОВИНИ

Продължават проблемите с доставките на дърва за огрев в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 26.10.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

За забавени доставки на дърва ни сигнализираха хора от Благоевградско. Тази година там заявените количества са 5 пъти повече от миналата въпреки по-високата цена. Заради повишеното търсене обаче доставките се правят поетапно и често се случва да има забавяния.

Заради горчив опит с недостиг на дърва през изминалите години много хора се отказват от този тип отопление. Мнозина са преминали на електричество. Други пък споделят че през зимата стоят на студено, тъй като всички енергоносители са скъпи.

Дядо Ставри продължава да се топли на дърва. Добива ги сам, тъй като 10-те кубика с които изкарва зимата, биха му стрували 2000 лева.

"Като вземам разрешително от горско или от кмета, показвам скицата и отиваш и си добиваш дърва. 80 лева за превоз на 5 кубика, 15 лева за разрешително и труда няма да го смятам, ама иначе са 200 лева кубика, пак съм на сметка, споделя дядо Ставри.

От Югозападното държавно предприятие обясниха забавените доставки с липса на работна ръка, която да добива и доставя дървата за огрев.

"Просто дървесината, която се добива, изключително трудно се добива, най-важното е, че нямаме достатъчно хора, които да работят в гората. Апелирам кметовете на всички населени места, ако имат възможност да организират бригади по 5, по 10 човека с автомобили, ние сме на среща, ще им помогнем, за да има да се задоволят още повече хора", заяви директорът на Държавното горско стопанство – Благоевград - инженер Емил Солачки.

Към момента по-големите доставки над 5 кубика се изпълняват поетапно.

"Над 700 семейства има вече дето са получили по 5 кубика дърва, защото ако изпълняваме заявените списъци които са от общината няма да ни стигне дървесината по никакъв начин, просто нямаме такива количества дървесина, защото заявките са страшно много. В сравнение с миналата година имаме 5 пъти повече заявки за дърва от хората в град Благоевград", допълни инженер Солачки.

От Югозападното държавно предприятие съветват хората, които могат, сами да организират и осъществяват добива на дърва. Така няма да се налага да чакат с месеци доставките.

Автор: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлото време в Испания изкара хората по плажовете
Топлото време в Испания изкара хората по плажовете
Никола Илиев вкара четири гола за Интер срещу Виктория Пилзен в младежката Шампионска лига
Никола Илиев вкара четири гола за Интер срещу Виктория Пилзен в младежката Шампионска лига