НОВИНИ

Байдън: Използването на ядрено оръжие от Русия ще представлява огромна грешка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:50, 26.10.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. При въздушна тревога Щайнмайер влезе в бомбоубежище в Украйна. Същевременно Държавният департамент потвърди, че е бил уведомен от Москва за предстоящи учения на руските ядрени сили.

В първите си часове в Украйна германският президент беше принуден да се скрие в бомбоубежище, заедно с кмета на Корюковка и местни жители.

Въздушна тревога в Украйна, германският президент се скри в бомбоубежище

"Визитата ни започна със сирени за въздушна тревога и първия час и половина прекарахме в противовъздушното убежище. Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят", заяви Франк-Валтер Щайнмайер.

По-късно на съвместна пресконференция в Киев Щайнмайер и президентът на Украйна Зеленски заявиха, че са обсъдили руската заплаха. Държавният глава на Германия е обещал до няколко дни страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителните ракетни установки и четири самоходни гаубици.

"Информирах президента Щайнмайер за нашите отбранителни нужди, те са приоритет, необходимост за защитата ни, за защитата на всички украинци и освобождаването на земята ни. По-конкретно, става дума за артилерийски системи, бронирани превозни средства и други оръжия", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Държавният департамент на Съединените щати съобщи, че е бил информиран от Русия за провеждането на рутинни годишни учения на ядрените ѝ сили.

Вашингтон заяви, че очаква Москва да извърши тестови изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети. Според Съединените щати уведомяването от страна на Русия гарантира, че няма да има изненади и намалява рисковете от погрешни преценки.

"САЩ бяха уведомени. И, както сме подчертавали и преди, това е рутинно годишно учение на Русия. В това отношение Русия спазва задълженията си за контрол на оръжията и ангажимента си за прозрачност да направи тези уведомления. Продължаваме да следим ситуацията. Няма повече информация, която да предоставя към момента", каза още Патрик Райдър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Президентът Джо Байдън междувременно предупреди, че използването на ядрено оръжие от Русия ще представлява огромна грешка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела и Стефани Стоеви отпаднаха в първия кръг на турнира в Париж
Габриела и Стефани Стоеви отпаднаха в първия кръг на турнира в Париж
Патрик Муратоглу защити Симона Халеп
Патрик Муратоглу защити Симона Халеп