НОВИНИ

Хроничен е недостигът на медици и във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 26.10.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Кадровият проблем в здравеопазването е основен, а поради факта, че е в периферията на страната, за болницата във Видин е още по-сериозен, казва директорът на лечебното заведение.

"Във всяко отделение има нужда от допълнителен персонал и всички работят на критичен минимум. Или работят, колегите, повечето, работят на един основен трудов договор, на втори допълнителен, за да може графикът да стане, както е нужно, да не страда здравната помощ", казва д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ "Св. Петка" - гр. Видин.

От 86 лекари в здравното заведение 30 са в пенсионна възраст.

"При мен работят двама пенсионери, които работят, докато могат, защото имат желание да работят и помагат", обясни Росица Виденова, завеждащ микробиологична лаборатория.

Красимир Урошев е медицински фелдшер с дълъг професионален стаж. Въпреки, че вече е в пенсионна възраст, продължава да работи в кръвния център. В отделението имат надежда. От два месеца в екипа е Вилияна, която наскоро се е дипломирала като лекарски асистент.

"Няма желаещи, които да дойдат. Аз искам да съм тук, искам да помогна, с каквото е възможно", казва Вилияна Ангелова, лекарски асистент.

Примери като този в болницата се броят на пръсти.

"За щастие, преди две години започна приток на млади хора. Те не са много", д-р Росица Виденова, завеждащ микробиологична лаборатория.

Причините да изберат Видин не са финансови.

"Първо, че си обичам града. Второ, че биологията е моето призвание и много се радвам, че ми дадоха шанс на тези години, тъй като честно казано, съмнявах се, че като видят млад човек ще му дадат възможност", казва Елвира Борисова.

Една от стъпките, които са предприели от здравното заведение, за да се справят с недостига на кадри, е договор с Русенския университет. Студенти по здравни грижи получават стипендии по време на следването си. Във Видин ще провеждат стажа си, а след това и ще работят в продължение на три години в болницата в града.

Вижте още в репортажа на Анжела Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Излизаме за победа срещу Бетис
Анте Шимунджа: Излизаме за победа срещу Бетис
Габриела и Стефани Стоеви отпаднаха в първия кръг на турнира в Париж
Габриела и Стефани Стоеви отпаднаха в първия кръг на турнира в Париж