НОВИНИ

Мотористи помагат на детската онкологична клиника във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 26.10.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Разказвали сме ви за тях и за техните големи сърца. Те са “Братя във вятъра”- най-старият мотоклуб в България. Мотоциклетистите от Варна организираха за втора поредна година благотворителен рок фестивал през лятото, на който се събират средства за детската онкология в болница “Света Марина” в града. Днес те връчиха дарението на клиниката, закупено със събраните пари. Това направиха, без да изневеряват на себе си, с рев на мотори.

Лечението на онкоболните деца е продължително и изпълнено с много болка. Новите и модерни уреди, както и медицинските консумативи, които мотоциклетистите дариха, ще направят по-лек техния престой в клиниката.

Затова мотоциклетистите организират благотворителен рок фестивал през лятото, на който набират средства. Днес те дариха две легла с дистанционно управление за децата в интензивните стаи, нови кушетка и носилка, които дават възможност да се обгрижват деца на различна възраст.

”Получихме апарати за кръвно налягане, получихме пулсоксиметри, получихме платформени колички - всичко, от което имахме нужда, една къща да бъде обзаведена, ние го получихме от нашите приятели, за което сърдечно благодаря”, каза професор Валерия Калева, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ “Света Марина”- Варна.

”Културата на мото обществото е такава. Да помагаме на тези, които имат нужда, да правим добрини”, заяви президентът на МК “Братя във вятъра” Орхан Мехмедов.

Лекарствата за децата са безплатни, но апаратурата и консумативите не са. Повечето от тях са скъпи и ги плащат родителите. Затова бяха дарени и Хубер игли за една година. Те са важни за химиотерапията на децата.

”Това е един скъпоструващ консуматив, който се поема от родителите и с това дарение ще ги отменим. Смятам, че ще бъде в помощ на децата и родителите им. Огромна!”, твърди старша сестра Илчева.

От години мотоциклетистите помагат на детската онкология, но благотворителната кампания на фестивала "Varna Rock Adventure" е най-мащабна. С екипа на клиниката са не просто партньори, а приятели.

”За нас е чест и привилегия да участваме в тази благотворителна акция, за да дадем нещо от себе си, не заради друго, а защото ние сме държавата и освен хора, трябва да бъдем и човеци и да си помагаме един на друг”, изтъкна Милен Пенев от “Братя във вятъра”.

”Тези деца, техните родители, техните семейства се убеждават, че не са сами! Общо ние и колективът не сме сами и винаги, когато имаме нужда ние можем да разчитаме на хора с големи и добри сърца”, завърши професор Калева.

А рокерите с големи сърца вече организират следващия благотворителен рок фестивал в подкрепа на онкоболните деца и се надяват повече хора да ги подкрепят.

Автор: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират временно пробива под Водната палата в Пловдив
Спират временно пробива под Водната палата в Пловдив
Топлото време в Испания изкара хората по плажовете
Топлото време в Испания изкара хората по плажовете