НОВИНИ

Спорове в парламента и за парите на Столичния градски транспорт

Николай Минков
от Николай Минков
12:43, 25.02.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
спорове парламента парите столичния градски транспорт
Слушай новината

Спорове и взаимни нападки в парламента и при дебата за парите на общините и по специално за столичния транспорт. Опозицията обвини управляващите, че са заложили само 15 млн. лв. за тролейбуси, автобуси и метро.

От опозицията се възмутиха, че в сметката не е отчетен скокът на горивата, електроенергията и инфлацията. От ГЕРБ-СДС предложиха бюджетът да бъде увеличен на 178 млн. лв., като тук са включени и 20 млн. за повишение на заплатите.

От левицата заподозряха ГЕРБ, че са раздули сметката.

"Обяснете ми кое налага увеличаването на парите за столичния градски транспорт - амортизацията ли, повишили сте цените за пробег ли, та да докарате тези 178 млн. лв. Сега няма да говоря за проверките и корупцията в Столична община. Това е друга тема. Не правете служителите на градския транспорт заложници и не плашете със стачки“, каза Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС разкритикува управляващите, че с драстичното намаляване на парите за градския транспорт се опитват да притискат кмета на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

"Най-тъжното г-н Свиленски, че го правите просто целенасочено, че кметът на София е от ГЕРБ. Вие не санкционирате кмета, а всички софиянци. Столична община трябва да изпълнява задачите си и да увеличава приходите, за да пълни тези дупки. И вместо тези пари да отиват за по-добра инфраструктура, общината ще трябва да си редуцира капиталовите разходи, за да си платят тока, газа и на служителите в транспорта, за да поддържат услугата. Това ще е за сметка на столичани вашето неглижиране на проблема", заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

В спора се намесиха и депутатите от "Възраждане". Цончо Ганев заяви, че групата ще подкрепи исканата сума, но поиска изсветляване на сектора.

"От Възраждане ще подкрепим исканата сума за градски транспорт, щото няма как да оставим в това състояние транспорта ако не се отпусне тази сума. Няма как столицата да изпадне в апокалиптично състояние заради градския транспорт", каза Цончо Ганев от "Възраждане“.

Ганев използва трибуната, за да обясни как в Община Варна работи схема се злоупотреба с парите за транспорт.

„Нещата са престъпни, защото във Варна общината купува гориво дизел, всичко законно, с търгове, на цена на колонка на дребно. Схеми за колосално крадене във Варна и това сигурно е и в Столичната община. И вие какво правите тук в София, управляващите. Плаващото мнозинство в СОС е факт. Не само ГЕРБ и БСП участват във взимането на решения в общинския съвет на София. Транспортната комисия е на ВМРО-БМД. Какво правим със СОС и плаващите мнозинства, които са допуснали да се купува ток на 500 лв. за мегават за електротранспорта", каза Ганев.

Отговори му Александър Иванов от ГЕРБ чрез справка от общината:

"Столичната община купува своите горива през борсата, които са много по евтини от бензиноколонките и дори на едро. "Метрополитен" купува тока на цени от 90 до 240 лв. за мегават. Спекулации са, че е купувала ток за електротранспорта на 500 лв. за мегават", посочи още Иванов.

От ДПС пък защитиха своето предложение за увеличаване на парите за автобусните превози в планинските и отдалечените райони. Халил Летифов предложи настоящата субсидия да се увеличи с 50 млн. лв. и да стане общо 100.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са реакциите: Санкции и протести срещу руската военна операция
Какви са реакциите: Санкции и протести срещу руската военна операция
Въздушни удари в Киев (ОБЗОР)
Въздушни удари в Киев (ОБЗОР)