НОВИНИ

Срещата на върха на Г-7: Мерки за противопоставяне на Китай и бъдещи пандемии

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:58, 12.06.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Мащабен план за инвестиции в инфраструктурата на бедните държави е отговорът на Запада срещу китайската инициатива "Един пояс, един път".

Участниците в срещата на върха на Г-7 договориха мерки за справяне с бъдещи пандемии. Не се очертава обаче компромис по споровете между Евросъюза и Великобритания за границата със Северна Ирландия, при това въпреки призивите на американския президент Джо Байдън. Домакинът Джонсън дори заплаши със задействане на предпазната клауза.

Сутрешен крос, къпане в морето на най-спортните натури и двустранни срещи белязаха днешния ден от срещата на Г-7. Френският лидер Макрон предложи рестарт на отношения с Острова, ако британският премиер спази обещанията си по Брекзит за Северна Ирландия. И двете страни трябва да прилагат договореностите, заявиха ръководителите на Евросъюза.

Домакинът се пошегува с гафа на турския държавен протокол от април, когато липсата на стол принуди Урсула фон дер Лайен да седне встрани от Шарл Мишел и президента Ердоган.

"Чудесно е да видя и двама ви. Радвам се, че протоколът изглежда е спазен и имаме столове", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Брюксел настоява Лондон да въведе проверки за определени стоки като замразени храни и наденички, които влизат в британската провинция Северна Ирландия от останалата част на Острова. Провинцията има отворена граница с еврочленката Ирландия и продължава да спазва правилата на общия пазар.

"Мисля, че ще намерим някои прагматични решения. В противен случай нашите приятели разбират, че първото задължение на британското правителство е да гарантира териториалната цялост на Обединеното кралство. Точно това и ще направим с цената на всичко", каза Джонсън.

Лидерите от Г-7 се ангажират с мерки срещу бъдещи пандемии. Предвижда се свиване на времето за разработка на ваксини, лекарства и методи за диагностика до под 100 дни, укрепване на глобалните мрежи за наблюдение и реформиране на Световната здравна организация.

"Америка се завърна с президента Байдън", констатира френският лидер.

"Показвате, че лидерството е партньорство. Оценяваме го и мисля, че можем да направим страхотни неща", каза Макрон.

Западът трябва да предложи алтернатива на Китай, която отразява нашите ценности, стандарти и начин за правене на бизнес, заяви американската страна. Западната алтернатива на китайския план "Един пояс, един път" предвижда инвестиции в най-бедните държави по проекти за климата, здравеопазването, дигиталните технологии, равенството между половете. Китайският план от 2013-та е подписан от над 100 страни. Той включва инвестиции в железопътна инфраструктура, пристанища и магистрали.

Критиците виждат в плана средство за китайска експанзия, Пекин говори за "империалистически отживелици". Съединените щати настоява за критики към Китай за използване на принудителен труд като "ярък пример за нелоялната конкуренция на китайската икономика".

Междувременно екоактивисти призоваха лидерите към действия по климата и запазване здравето на Световния океан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия разби Русия в Санкт Петербург
Белгия разби Русия в Санкт Петербург
Минният ловец "Цибър" и корабът "Номад" продължават да търсят черната кутия на МиГ-29
Минният ловец "Цибър" и корабът "Номад" продължават да търсят черната кутия на МиГ-29