Минният ловец "Цибър" и корабът "Номад" продължават да търсят черната кутия на МиГ-29

от БНТ
20:42, 12.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Издирването на черната кутия на разбилия се МиГ-29 край Шабла прекъсна днес заради лошото време, но после продължи.

Съпругата на загиналия майор Валентин Терзиев днес се обърна към политиците и към пилотите - политиците да изпълняват дълга си, така както българските пилоти, а пилотите да не спират да летят, въпреки всичко, защото така правят безстрашните мъже на честта.

Координатите на предварително очертания периметър, където вероятно има отломки от самолета, днес бяха прецизирани с помощта на експерти от Военновъздушните сили.

Търсенето продължи с помощта на минния ловец "Цибър" и кораба "Номад" на Института по океанология. Проф. Любомир Димитров, който участва в операцията на борда на "Номад", заяви специално за БНТ, че успехът на задачата им зависи от доброто планиране и добрата техника.

"С техниката, с която разполагаме, може да се определи размерите на обектите и какъв е обекта. Дали е кораб, дали е лодка, дали е част от самолет, всичко, може да се определи това. Но за да се определи точно каква е частта, какво е нещото, трябва обезателно да се извади или най-малкото да се направи оглед или с водолази, или с други средства", каза проф. Любомир Димитров от Института по океанология към БАН.

Търсенето се забавя, тъй като районът е далеч от брега, а времето периодично се влошава. За сметка на това техниката е прецизна, с добра резолюция, което дава възможност да се открият малки предмети на дъното.

"Ние разполагаме с многолъчева сонарна система Ц20Р, която на тази дълбочина постига разолюция от 20, максимум 30 сантиметра на дълбочина от 70 метра", каза проф. Любомир Димитров.

Вероятността черната кутия на самолета да е пострадала при разбиването му в морето налага тя да бъде намерена и извадена максимално бързо, за да се изяснят причините за катастрофата.

Днес съпругата на трагично загиналия пилот майор Валентин Терзиев коментира случилото се в социалните мрежи, в който казва, че не желае да политизира трагедията си, но държи да каже своята истина за станалото..

"Кураж и на всички колеги на Терзо - не спирайте да летите, макар и на осигурените ви счупени самолети и осигуреното ви безумно малко и недостатъчно летателно време, защото "Това сте вие!" - безстрашните мъже на честта. До идването на новите "самолети на хартия" има още много дълго време. Как да ни служат всички във ВВС и с цената на какво? Загубата не е само моя, тя е и ваша, само болката при мен е повече и завинаги", написа съпругата на трагично загиналия пилот майор Валентин Терзиев.

Дали търсенето на части от самолета ще продължи и утре, зависи единствено от атмосферните условия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Срещата на върха на Г-7: Мерки за противопоставяне на Китай и бъдещи пандемии
Срещата на върха на Г-7: Мерки за противопоставяне на Китай и бъдещи пандемии
Две шествия в София днес: "София прайд" и шествие в подкрепа на християнското семейство
Две шествия в София днес: "София прайд" и шествие в подкрепа на християнското семейство