НОВИНИ

Срещу ковид мерките: Бунтове в Ротердам, демонстрации във Виена

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:48, 20.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

СЗО изрази силна тревога от ръста на заразените от COVID-19 в Европа и предупреди, че без необходимите мерки континентът ще регистрира до март около половин милион нови смъртни случаи. Предупреждението идва след като няколко европейски държави съобщават за висок ръст на заразените и въвеждат частично или пълно затваряне. Десетки хиляди протестираха срещу ограниченията във Виена. Поне седем са ранените и над 50 арестуваните при бунтове срещу мерките в Ротердам, Нидерландия.

Силите на реда в Ротердам откриха огън като последно средство след като демонстранти атакуваха с камъни и фойерверки и опожариха полицейски автомобили. Властите определиха ситуацията в центъра на града и главната търговска улица като "животозастрашаваща". Поне двама демонстранти са в болница с полицейски куршуми.

Отделът за вътрешно разследване ще разгледа случаите, при които полицаи са използвали оръжие. В този момент полицията вече си е върнала контрола над градския център. Оргия на насилието. Не мога да го опиша по друг начин, каза Ахмед Абуталеб, кмет на Ротердам.

Правото на протест е от ключово значение в нашето общество, но миналата нощ станахме свидетели на криминално поведение, отбеляза министърът на правосъдието Ферд Граперхаус.

Недоволството беше срещу плановете на правителството да въведе ковид пропуск за достъп до обекти на закрито. От миналата събота Нидерландия затегна мерките срещу разпространението на коронавируса, включително с намалено работно време на ресторанти и магазини и провеждане на спортни събития без публика. За втори пореден път бяха забранени и новогодишните фойерверки на 31 декември.

Протест и безредици срещу зелените сертификати в Ротердам, има ранени

Австрийската полиция във Виена е на бойна нога срещу възможни прояви на насилие по време на днешни демонстрации срещу обявения нов локдаун и задължителната ваксинация от догодина. Недоволните заговориха за диктатура. Повечето от застаналите пред камера не съобщаваха имената си.

За сериозни инциденти не се съобщава. Извършени са десетина ареста за нарушения на санитарните мерки и използване на нацистки символи. Гръбнакът на проявата е крайнодясната Партия на свободата, която планираше демонстрация на сила. Нейнният лидер Херберт Кикъл обаче не се включи в проявите, защото е болен от коронавирус и се намира под карантира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА обърна Арда след силно второ полувреме
ЦСКА обърна Арда след силно второ полувреме
Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия
Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия