НОВИНИ

Станишев: Надявам се служебното правителство да представи финализирания План за България

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 26.06.2021
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Има поредица от одобрени национални планове за възстановяване. Аз съм предложил цялото съдействие от страна на нашето семейство на правителството и в експертен план, и в политически план за връзка с Джентилони, който е комисарят, отговарящ за плановете.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след конференция в Берлин, на която европейските социалисти и социалдемократите представиха визията си за бъдещето на Европа.

"Надявам се работата, която е започнала, да бъде завършена в кратки срокове и още служебното правителство да може да представи финализирания План за България, защото наистина вече процесът на ратификация от страните мина, вече има страни, които получиха одобрение и получават първите траншове", каза още президентът на ПЕС.

Той допълни, че трябва да има национална кръгла маса, на която да се дебатира на национално ниво участието на всички, "за да имаме неформален бюрократичен план как да усвоим всички средства".

"Ние сме най-отзад на опашката по икономическо развитие, трябва да ускоряваме, това е единственият ни шанс. Каквото зависи от нас, ще направим, за да помогнем на служебното правителство и на новосформираното след това, защото това е общ интерес на България и на всички български граждани", категоричен беше Станишев.

По думите му предстоящите избори не са нещо драматично, а са част от демократичния процес. Той посочи за пример Белгия, която от година и половина не може да формира правителство, а също и Холандия, където още не са започнали преговори, въпреки че изборите са били през март.

"Ние никога нямаме последователна държавна политика било в икономиката, било в която и да е сфера. Всяко правителство започва от нулата, заличава това, което се е правило преди. Аз не казвам, че не трябва адски много неща от тези 10 и повече години на ГЕРБ да се променят, защото както има приказка: властта корумпира, а абсолютната власт, продължителната го прави в много по-голям мащаб", коментира Станишев.

Според него обаче ние не можем да започваме от нулата всеки път. По думите му трябва да има малко повече здрав разум, да има диалог, без да се премахва опонирането по важни въпроси.

"Не може само да се води война и всеки, който е на различно мнение, да бъде заклеймяван", допълни той.

Президентът на ПЕС обобщи изминалата година и половина в ситуацията на пандемия. По думите му има всички основания със самочувствие да се гледа на тези година, година и половина, които отминаха, защото са се случили неща като Плана за възстановяване, върху които има много ясен отпечатък на социалистите като съдържание.

"Ако преди година и половина някой беше казал, че ще има издаване на общ европейски дълг, щяха да кажат, че е научен фантаст, или дори не научен, но стана реалност. Защото от самото начало започнахме битка затова, да има европейски отговор за коронакризата, и то не само от гледна точка на здравеопазването, но най-вече за последиците, защото такава криза, която е системна, симетрична, удря всички, не е имало в историята на Европа много отдавна. Слава богу, се преборихме отговорът на Европа на тази криза да бъде коренно различен от отговора през 2008, 20009 и 2010 година, когато беше наложен режимът на финансови и икономически рестрикции, които просто разкъсаха социалната тъкан на Европа", каза Станишев.

Според него сега има ренесанс за връщане към социална политика, с политика хората в центъра на вниманието, политика на инвестиции в модернизация на икономиките, във връщане на социална Европа. Част от тези успехи трябва да се доразвият и в това число отново задача ще бъде преглед и реформа на Пакта за стабилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се катерят по активен индонезийски вулкан за ритуално жертвоприношение (Снимки)
Хиляди се катерят по активен индонезийски вулкан за ритуално жертвоприношение (Снимки)
Двигател на български самолет се е взривил над Италия
Двигател на български самолет се е взривил над Италия