НОВИНИ

Пет жертви и щети за милиони след торнадото в Чехия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:18, 26.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Чехия продължава разчистването на отломките след убийственото торнадо, което връхлетя южната част на страната. Стихията отне живота на петима души и рани десетки. Щетите са за милиони. Правителството ще отпусне 420 милиона чешки крони на пострадалите общини.

Дори най-малките жители на Моравска Нова Вес помагат за разчистването на улиците след мощното торнадо. Селото е едно от най-пострадалите от стихията, която опустоши няколко градове и села в южна Моравия.

Ветрове със скорост 200 км в час и градушка колкото топка за тенис превърнаха къщи в руини. По данни на вътрешното министерство пострадалите сгради са около 1000.

Властите определиха до 5 милиона чешки крони на домакинство за възстановяване на домовете, предвиждат се и данъчни облекчения за бизнеса. Според хората обаче, правителството не прави достатъчно.

"Много хора нямат застраховки. Не знам какво ще правим. Почти цялата ми къща е срината. Край с мен", казва Милан Шекар, жител на Моравска Нова Вес.

В град Ходонин е унищожен дом за възрастни и хората са преместени в хотел. Сериозни щети са нанесени и на местния зоопарк.

Пострадали са лозовите насаждения в областта, включително и в град Валтице, който е в списъка за световното културно и природно наследство на Юнеско.

Областният управител на Южна Моравия Ян Гролих описва ситуацията като "истински ад". По думите му спасителните екипи не очакват да има още жертви.

В разчистването на отломките се включи армията. Помощ пристигна и от съседните Полша, Австрия и Словакия.

Торнадото е рядкост за Чехия. За последен път подобно явление е имало през 2004 г, когато са повредени около 50 къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планинските спасители от Дупница подновяват дежурствата на Седемте рилски езера
Планинските спасители от Дупница подновяват дежурствата на Седемте рилски езера
Словения празнува 30 години независимост
Словения празнува 30 години независимост