НОВИНИ

Днес е ден за размисъл в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 26.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Първи изцяло машинен вот предстои в Благоевград утре за избор на кмет. В града днес е ден за размисъл преди местните частични избори. Седем са кандидатите, които се борят за гласовете на избирателите. Общо 140 са секциите, в които ще се гласува. Няма да има обаче нито една мобилна секция.

Десетки членове на Секционни избирателни комисии се наредиха в следобедните часове пред сградата на общината, за да получат материалите и бюлетините за изборния ден.

"В рамките на 10 минути ние трябва да обработим 5 СИК-а. В 14.00 ч. бяха и първите машини на първите места за гласуване, паралелно с нашите СИК – ове", обясни главният секретар на община Благоевград Мария Захова.

Само в 19 секции, предимно в селата, ще се гласува с хартиени бюлетини. В останалите секции ще се гласува изцяло машинно. За тези, които не знаят как да използват устройствата, има поставени табла с инструкции.

"Така че аз се надявам, всеки един български гражданин знае да чете, може да прочете на таблото. Но то е много елементарно, така че няма да се затруднят", каза Иван Кочевски.

Според членове на секционни комисии машинното гласуване ще намали контролирания вот.

"Онези, които са ходили да гласуват за пари, този път няма да им се осъществи тази възможност. Чрез машинния вот този проблем в България ще бъде полека лека решен", коментира Петър Георгиев.

От Общинската избирателна комисия поясниха, че в секциите, където има машини, ще се гласува с хартиена бюлетина само ако възникне повреда на устройството, която не може да бъде отстранена.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Целувка може да коства поста на здравния министър във Великобритания
Целувка може да коства поста на здравния министър във Великобритания
Банките премахват срочните депозити. Как да спестяваме?
Банките премахват срочните депозити. Как да спестяваме?